Sangerarea nazala la copii - cauze, tratament

18. 8. 2021

Ce este sangerarea nazala (epistaxisul)?

Sangerarea nazala (epistaxisul) reprezinta pierderea de sange de la nivelul foselor nazale din cauza unei leziuni a peretelui unui vas de sange sau a mucoasei nazale. Este des intalnita la copii si poate aparea la orice varsta; mai frecvent intre trei si zece ani si rar sub doi ani.

Cel mai frecvent, sangerarea este de la nivelul unei zone situata imediat in spatele varfului nasului - mucoasa septului nazal - pata vasculara (Kiesselbach). Majoritatea epistaxisurilor sunt pe o singura nara, se exteriorizeaza anterior, spre varful nasului; o parte din sange se poate scurge catre posterior, in gura si copilul poate inghit i sangele sau sa-l elimine pe gura. In copilarie sangerarile nazale sunt, de obicei, de scurta durata si se opresc spontan. Copiii care au mai avut epistaxis prezinta, de obicei, sangerari repetate, mai ales in cadrul episoadelor de raceala si gripa.

Cauzele aparitiei epistaxisului 

Cele mai frecvente sunt cele locale: inflamatii (rinite, rinosinuzite, rinoadenoidite, infectii bacteriene, secre- t ii nazale abundente si pentru mai multe zile), traumatisme (trauma, "scobitul in nas", corpi straini intranazali, operatii), alergii. Epistaxisul este mai frecvent in sezonul rece, mai ales in contextul racelii sau gripei; umiditatea scazuta este factor favorizant. Uneori sangerarea poate aparea dupa un efort fizic, stranut sau expunere la soare. Mai rar, hemoragia este cauzata de tumori sau boli sistemice. In general, nasul infundat pentru mai mult de cateva zile este cea mai frecventa cauza; unii copii prezinta iritatia narinelor si a buzei superioare din cauza secretiilor nazale abundente. Crustele de la nivelul narinelor si mancarimea nasului (de exemplu, in alergii) favorizeaza traumatismul mucoasei prin "scobitul in nas" cu degetul, producand astfel sangerarea.

Cum putem opri sangerarea nazala? 

Nu intrati in panica si calmati copilul daca este speriat; aplecati-i capul in fata, pentru a impiedica scurgerea sangelui catre gat; tineti apasata nara pe care curge sange cu degetul timp de cateva minute (5-10 minute). In cele mai multe cazuri aceste manevre sunt suficiente pentru oprirea sangerarii. Daca sangerarea persista, rugati copilul sa sufle nasul usor pentru eliminarea cheagurilor si aplicati-i un decongestionant nazal (picaturi sau spray) adecvat varstei, urmat de aceleasi manevre de mai sus. Daca epistaxisul nu se opreste, adresati-va unui specialist ORL sau pediatru. In cazul sangerarilor prelungite, pot fi necesare tamponament nazal, internare pentru supraveghere sau, in rare cazuri la copil, cauterizare sub control endoscopic (in cazul in care sangerarea provine din spatele nasului). Chiar daca sangerarea s-a oprit, este bine sa aducet i copilul la control ORL. Este indicata evitarea efortului fizic exagerat cateva zile dupa episodul de sangerare. Recomand controlul ORL si pediatrie regulat in primii ani de viata precum si o toaletare corecta a nasului. 

Poti citi si alte articole in Revista Blu si in format pdf pe www.sensiblu.ro: Obstructia nazala la copil(octombrie 2011), Afectiunile acute ale urechii la copil (noiembrie 2011), Cum se curata nasul la copii (dec. 2011-ian. 2012), Sinuzitele la copii(dec. 2012-ian. 2013).

 

Expert: Dr. Vlad Postelnicu 

Medic specialist ORL 

Doctor in Stiinte Medicale