Sanatatea parului toamna - combate caderea parului

17. 8. 2021 · 3 minute de citit

Sa facem o scurta analiza a firului de par. Firul de par este constituit din straturi foarte compacte de proteina numita cheratine. Stratul exterior al firului se numeste teaca. Aceasta este partea firului de par asupra careia intervin sampoanele si balsamurile. Teaca este constituita din niste „solzi” transparenti, suprapusi ca la un con de brad sau precum tiglele de pe casa. Teaca este cea care da fi rului aspectul neted, lucios, il protejeaza si pastreaza umiditatea in interior. Parul care si-a pierdut umiditatea devine uscat si casant. Pentru a ramâne sanatos, parul trebuie sa aiba si o lubrifi ere. Aceasta functie este indeplinita de sebum – lichid gras secretat de glandele sebacee.

Cauzele caderii parului 

Ne pierdem din podoaba capilara din diverse motive. Femeile sunt ceva mai privilegiate in sensul ca acest proces de cadere a parului este reversibil si rezolvabil. Stresul, socurile emotionale, sunt factori care agraveaza sau accelereaza caderea parului. Parul are si el ciclul lui de viata ale carui faze este bine sa le cunoastem ca sa putem evita caderea lui. 

Faza de crestere (anagena) – determina lungimea fi rului de par, difera de la persoana la persoana si in functie de varsta, majoritatea fi relor noastre de par se afla in aceasta faza, care poate dura pana la doi-trei ani. Faza intermediara (catagena) – este o etapa scurta, tranzitorie, dureaza doua-trei saptamani. Faza dSanatatea parului toamnae maturitate (telogena) – este o perioada mai redusa, numai 10% din fire aflandu-se in aceasta stare. De-a lungul vietii se succed 20-25 din aceste cicluri. Afectarea echilibrului fi ziologic duce si la perturbarea fazelor de evolutie ale parului. Trebuie sa actionam din timp, cu atentie si cu ajutorul unor produse speciale in asa fel incât parul nostru sa nu aiba de suferit.

Produsele impotriva caderii parului 

Majoritatea acestor produse contin proteine si alantoina sau extracte naturale care il intaresc si il trateaza (orez, grau, arnica, frunze de mesteacan si nuc, derivate din miere – laptisor de matca, ceara, lanolina). Uleiurile esentiale sunt deosebit de importante in tratarea parului – mentolul, uleiul de pin, alaturi de complexele vitaminice A si E au grija de luciul si consistenta fi rului de par. Exista ingrediente patentate care, datorita continutului de aminoacizi esentiali stimuleaza direct cresterea fiziologica a parului, in cazul in care foliculul nu a fost complet atrofiat. Samponarea cu regularitate cu produse cu ingrediente naturale (ginseng, tarâte de orez, maces, brusture, ghimpe, alaturi de provitamina B5) lasa parul stralucitor si usor de aranjat.

Protectie eficienta a parului

Cand se usuca, parul poate fi greu de aranjat deoarece este incarcat cu electricitate statica. Balsamurile de par au fost concepute tocmai pentru rezolvarea acestor probleme. Ele se aplica pe par dupa samponare si clatire. Un balsam are la baza apa si ingrediente numite „quats”. Acestea sunt incarcate pozitiv si adera la par, care devine neted si catifelat. Balsamul obisnuit actioneaza asupra cuticulei exterioare a firului de par. Balsamul pentru tratament penetreaza pielea capului ducând la un rezultat de durata. De asemenea exista si sampoane si balsamuri speciale pentru par vopsit, cu ingrediente naturale active care trateaza, intensifi ca culoarea si previn caderea parului. Parul este si el cartea noastra de vizita. Este important sa-i intelegem nevoile si sa-i acordam timpul necesar in ritualul nostru zilnic de frumusete.