Rujeola, boala copilariei - manifestari, tratament, preventie

18. 8. 2021 · 3 minute de citit

Ce este rujeola?

Rujeola este o boala infecto-contagioasa provocata de virusul rujeolic, care apare mai ales in copilarie si se transmite pe cale respiratorie. Bolnavul e contagios din ultimele zile ale perioadei de incubatie pana la sfarsitul eruptiei.

Rujeola lasa o imunitate durabila si puternica. Dupa introducerea pe scara larga a vaccinarii antirujeolice incidenta bolii a scazut sub zece cazuri la 100.000 locuitori.

Manifestarile rujeolei

Dupa o incubatie de opt-unsprezece zile urmeaza o perioada de invazie caracterizata prin: 

  • febra ascendenta (pana la 40ºC) care dupa doua-trei zile inregistreaza o scadere critica, 
  • stare generala usor alterata,  
  • lipsa poftei de mancare, 
  • dureri musculare, 
  • intoleranta la lumina, 
  • somnolenta, rinoree, lacrimare, stranut, tuse uscata,                                                                         
  • fotofobie (intoleranta la lumina),                   
  • greata, varsaturi si diaree, eruptie caracteristica pe mucoasa bucala (roseata difuza a mucoasei bucale cu puncte mai intense, uneori hemoragice si cu mici pete albe ca boabele de gris – semnul lui Koplik-caracteristic rujeolei).

Perioada eruptiva se instaleaza dupa trei-patru zile de la debutul bolii. Febra creste din nou. Eruptia pe piele are caracter descendent; apare mai intai in spatele pavilionului urechii, apoi pe fata, dupa care se extinde pe torace, abdomen si membre. Aceasta este formata din pete supradenivelate confluente intre care exista zone de piele sanatoase. Eruptia este generalizata, catifelata si nepruriginoasa (fara mancarime). Ea dispare dupa o saptamana in ordinea inversa in care a aparut lasand o pigmentare (colorare) posteruptiva.

Metode de tratament rujeola

Tratamentul rujeolei este igieno-dietetic si simptomatic, vizand combaterea febrei si tusei. Bolnavul trebuie izolat recomandandu-se repaus la pat pe toata perioada febrila. Va primi o alimentatie hidrozaharata constand in ceaiuri (ceai de musetel), supe de zarzavat, pireuri, gris, carne slaba (peste, pasare), branza de vaci, compoturi. Se pot administra antipiretice pentru febra si antitusive pentru tuse. Sucul de portocale si de lamaie este recomandat. Alimentele bogate in vitamina A (morcovi, papaya) sunt, de asemenea, foarte benefice. Este de preferat sa se evite mancarurile uleioase si picante. Dupa zece zile se poate trece la o alimentatie normala.

Cum putem preveni rujeola?

Profilaxia consta in izolarea bolnavilor si masuri specifice de vaccinare antirujeolica. La copiii care nu au fost vaccinati, prevenirea se face prin administrarea de imunoglobuline specifice in primele trei zile de la contactul infectant. Copiii sub un an, femeile insarcinate si persoanele cu sistem imunitar deficitar au indicatia cea mai mare de administrare a imunoglobulinelor specifice, daca sunt expusi virusului. Vaccinarea tripla (ROR – antirujeola, oreion, rubeola) este o alta metoda eficienta de prevenire a bolii (a se administra in primele 72 ore de la contactul cu virusul). Mare atentie: malnutritia si carenta viaminei A pot da complicatii foarte grave ale bolii!

Posibile complicatii ale rujeolei:  laringite, pneumonie interstitiala,  stomatita rujeolica, gastroenterocolita, apendicita acuta, convulsii, meningite, encefalite, otite acute.

 

Expert: Mircea Cazaceanu 

Medic specialist medicina de familie 

Anima Lujerului