Probleme digestive la bebelusi

17. 8. 2021

In primele luni de viata, cand sistemul digestiv al bebelusilor este in formare, pot aparea diferite probleme digestive pe care va trebui sa le recunosti pentru a te putea adresa medicului pediatru.

Probleme digestive - Primii colici

Medicina nu a gasit un raspuns exact la intrebarea ce sunt colicii si totusi, sunt cateva simptome care anunta aparitia lor: bebelusul plange mult, de cele mai multe ori dupa masa, are dureri de burtica, stomacelul este tare si bombat, zgomotos si produce multe gaze. Partea buna este ca dispar dupa circa trei-patru luni de viata a bebelusului. Nu s-a gasit o cauza comuna a colicilor, dar exista mai multe presupuneri. Problemele digestive apar ca urmare a intolerantei la lactoza, poate fi vorba de reflux, un sistem digestiv imatur in care muschii intestinali au spasme, un tranzit intestinal lent plus alte cauze.

Probleme digestive - Constipatia

Daca are constipatie, scaunele sunt mai rare si mai tari ca de obicei. Ce poti face? Da-i mai multe lichide, sucurile de fructe vor usura constipatia. Prea mult lapte inrautateste constipatia. Incearca sa incluzi cat mai multe fibre in alimentatia copilului.  Dureri abdominale. Multi bebelusi au dureri de burtica si acestea pot avea nenumarate cauze. Daca durerea nu este severa si nu dureaza mai mult de o ora-doua, nu te ingrijora prea tare. Dar daca durerea e puternica si persista mai multe ore, mergi la doctor! S-ar putea sa aiba apendicita. Durerile repetitive severe de burta la intervale de 15-20 minute pot fi semnalul unei ocluzii intestinale.

Probleme digestive - Varsaturile

Cand copilul varsa, elimina o parte din continutul stomacului. De cele mai multe ori dispar de la sine in 24 de ore, dar copiii se deshidrateaza rapid, asa ca asigura-te ca beau multe lichide. Fa-i o bautura cu glucoza si sare si ofera-i sa bea la fiecare ora.  Diareea. Cand copilul are diaree, scaunele sunt apoase si mai frecvente decat in mod normal. Este impotant sa-i dai celui mic multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Daca este foarte deshidratat, copilul va fi internat in spital pentru a i se administra perfuzii.

Semne de urgenta

Solicita ajutor medical de urgenta daca bebelusul se confrunta cu urmatoarele situatii:

• plange de durere de stomac la intervale de 15-20 minute si devine palid;

• are scaune de culoare rosie sau rosu-inchis;

• are firisoare de sange in scaun, pe scutec;

• are o durere abdominala severa ce dureaza mai mult de trei ore si este combinata cu stare de febra;

• este constipat de mai mult de trei zile;

• a varsat in mod repetat timp de peste sase ore;

• are o varsatura galben-verzuie;

• a avut diaree mai mult de 24 ore;

• are semne de deshidratare: gura si buzele uscate, urina este inchisa la culoare, este apatic si letargic.