Obstructia nazala la copii: cauze, tratament

18. 8. 2021 · 3 minute de citit

Obstructia nazala la copii

Nasul infundat la copil se intalneste cel mai frecvent atunci cand mucoasa nazala este iritata (raceala, contaminare bacteriana, praf, alergeni) sau in cazul prezentei vegetatiilor adenoide (,,polipii").

Nasul este un "laborator complex" si joaca un rol important in procesul respiraþiei. La acest nivel aerul este ,,preparat" pentru a dobandi o calitate optima necesara organismului – este filtrat de particulele mari de praf, puf, alergeni, corpi straini; ii este ajustata temperatura astfel incat acesta sa ajunga la parametri optimi in faringe si plamani; este umidificat, orientat catre caile respiratorii inferioare. Debitul de aer este ajustat activ la nivelul foselor nazale in functie de necesarul de oxigen de moment.

De ce respiram greu? 

Obstructia nazala consta in reducerea semnificativa a volumului de aer care tranziteaza fosele nazale si, implicit, incapacitatea de a mai asigura o cantitate corespunzatoare de aer ,,preparat" pentru organism. in timpul cat copilul respira pe gura, aerul va fi un timp umidificat de saliva, iar cand capacitatea de umidificare a gurii va fi depasita, aerul va intra catre caile respiratorii inferioare (trahee, plamani) neumidificat si va aparea, implicit, uscaciunea gurii. in timpul cat predomina respiratia orala secreþiile nazale vor stagna in spatele nasului si vor irita rinofaringele, simptomele fiind mai evidente cand copilul este la orizontala/doarme – dupa cateva ore de somn apare tusea, care-l poate trezi; de asemenea, prin iritatia produsa asupra mucoasei faringelui si laringelui copilul poate fi ragusit dimineata si este mai receptiv la contaminarile bacteriene locale. in cazul obstructiei nazale prelungite poate aparea tartrul dentar. De aceea se impune toaletarea eficienta a foselor nazale mai ales inainte de culcare.

Despre polipi 

Vegetatiile adenoide, hipertrofia adenoidiana sau inflamatia cronica a tesutului adenoidian sunt foarte comune la copii. ,,Polipii" sunt cauzati in principal de o obstrucþie prelungita a foselor nazale – persistenta secretiilor in spatele foselor nazale (la nivelul rinofaringelui) prin incorecta toaletare a foselor nazale.

Ei agraveaza si mai mult obstructia nazala. Scoaterea vegetatiilor adenoide este justificata in caz de obstructie nazala, rinofaringite recurente si complicatiile acestora, inclusiv infectiile si inflamatiile otice. Evaluarea gradului de obstructie nazala, precum si aprecierea evolutiei tratamentului medical se pot face exact printr-o metoda neinvaziva si usor accesibila – examinarea cu camera video a nasului (fibroscopia nazala).

Rinita (inflamatia, iritatia mucoasei nazale) reprezinta cea mai frecventa cauza a obstructiei nazale. Se intalnes te cel mai frecvent in sezonul rece in cadrul IACRS (infectii acute ale cailor respiratorii superioare), la persoanele cu teren alergic, in orasele cu grad de poluare mare. Uneori poate aparea o sangerare la nivelul mucoasei nazale mai ales in perioadele acute de obstructie nazala din cadrul IACRS din cauza iritatiei mucoasei nazale – in acest caz se impune toaletarea eficienta a foselor nazale (solutiile saline de spray nazal, picaturi de ser fiziologic, urmate de suflarea nasului).

Expert: Dr. Vlad Postelnicu 

Medic specialist ORL 

Doctor in Stiinte Medicale