Nucile de macadamia: Beneficii si utilizari in cosmetica

1. 8. 2022 · Consultantul Sensiblu in frumusete si sanatate · 7 minute de citit

Nucile de macadamia

Nucile de macadamia sunt relativ cunoscute - le gasesti in numeroase combinatii de nuci si seminte si probabil ca le mananci deja cu placere. E posibil, insa, ca beneficiile uleiului de macadamia si utilizarile sale in domeniul beauty sa iti fie inca necunoscute - este subiectul pe care il abordam in acest articol.

Ce este uleiul de macadamia si ce contine?

Uleiul de macadamia este obtinut din nucile de macadamia - fructe ale unui arbore originar din Australia, care creste pana la o inaltime de 12 metri, desi exista 9 specii inrudite in aceasta familie, doar doua dintre ele, Macadamia integrifolia si Macadamia tetraphylla au valoare comerciala [1].

Arborele de macadamia a fost naturalizat si in alte zone ale Globului, in prezent existand plantatii in Kenia, Africa de Sud, Malawi, California, Brazilia, Costa Rica, Bolivia, Columbia, Noua Zeelanda si Israel.

Potentialul nutritiv al nucilor de macadamia a fost intuit de populatiile aborigene si confirmat de studiile specialistilor moderni. Ele sunt o excelenta sursa de proteine si contin cea mai mare cantitate de grasimi monosaturate dintre toate nucile si semintele, reprezentand un aport important pentru sanatate [2]. 

Analiza nutritionala a nucilor de macadamia indica un continut de 9% proteine, 9% carbohidrati, 2% fibre alimentare. In plus, ele sunt o sursa importanta de calciu, fosfor, potasiu, sodiu, seleniu, fier, tiamina, riboflavina si niacina. 

Iar cand vine vorba despre utilizarile cosmetice ale nucilor de macadamia, uleiul lor este extrem de apreciat. Obtinut prin presare la rece, el contine 60% acid oleic, 19% acid palmitoleic, 1 - 3% acid linoleic si 1 - 2% acid linolenic. Continutul de omega-3 si omega-6 este si el semnificativ [3]. 

Proprietatile uleiului de macadamia

Pentru ca uleiul de macadamia este lichid la temperatura camerei, el este usor de incorporat in numeroase produse cosmetice. Dupa rafinare el este limpede, de culoare galbena, cu o usoara aroma de nuci. 

Prin rafinare completa, uleiul de macadamia poate deveni complet transparent, dar aroma specifica ramane. Fiind o aroma placuta, ea nu reprezinta o problema nici pentru consum, nici pentru utilizarile cosmetice [4].

Beneficiile uleiului de macadamia

Utilizat in numeroase produse cosmetice, uleiul de macadamia - beneficii reprezinta un subiect de discutie pentru comunitatea stiintifica. Exista studii care demonstreaza efectele pe care le are continutul sau chimic aparte, pe care le vom detalia in randurile urmatoare. 

Piele

Multumita profilului sau lipidic, foarte asemanator sebumului uman, uleiul de macadamia este un emolient excelent. Uleiul nu lasa pielea grasa si incarcata, multumita capacitatii sale de a penetra rapid bariera epidermica.

Mai mult decat atat, el are unul dintre cele mai mari continuturi de acid palmitoleic (acid omega-7), cunoscut pentru ca lasa pielea moale sii elastica [5].

Datorita texturii bogate si stabilitatii sale deosebita la oxidare, uleiul de macadamia este o alegere minunata pentru creme grase si creme de protectie solara. El face minuni pentru pielea uscata sau pentru pielea matura, in cazul careia substituie absenta productiei naturale de acid palmitoleic.

Pe langa faptul ca uleiul de macadamia este un emolient excelent, el poate contribui si la vindecarea mai rapida a ranilor minore [6].  

Par

Uleiul de macadamia are capacitatea de a penetra in interiorul firului de par mai bine si mai eficient decat alte uleiuri, fiind net superior variantelor minerale, din acest punct de vedere. Mai mult decat atat, uleiul mineral are avantajul de a se acumula pe scalp si de a ingreuna parul, facandu-l tern si lipsit de luciu.

Uleiul de macadamia se ataseaza firului de par si il infuzeaza cu acizi grasi benefici pana in profunzime, rezultatul fiind un par mai lucios si mai elastic. El este absorbit la nivelul scalpului, unde influenteaza in bine foliculii pilosi, facandu-i mai puternici si mai sanatosi [7].

Datorita continutului mare de antioxidanti, el ajuta la refacerea stratului de keratina, afectat de poluare. 

Cu ajutorul uleiului pentru par,  buclele pot deveni mai usor de ingrijit. De altfel, produsele cosmetice cu acest ingredient sunt foarte populare pentru ingrijirea parului cret deoarece il hidrateaza si ii imbogatesc structura proteica, facandu-l mai usor de descalcit si de aranjat [2]. 

Ten

Continutul mare de lipide si antioxidanti al uleiului de macadamia il fac o alegere inspirata pentru ingrijirea tenului, el fiind foarte eficient in combaterea efectelor poluarii si mentinerea tonicitatii si elasticitatii tesutului cutanat. Dar nu este singurul sau avantaj [2].

Prin reducerea stresului oxidativ la care este supus tenul zi de zi, prin expunerea la factorii de mediu, uleiul de macadamia previne aparitia ridurilor, a petelor pigmentare si a altor semne de imbatranire. 

Mai mult decat atat, uleiul de macadamia promoveaza procesele de vindecare si refacere celulara, ceea ce inseamna ca utilizarea sa va face ca tenul sa arate mai tanar, mai elastic, mai suplu si mai sanatos [4]. 

Buze

Uleiul de macadamia poate fi combinat cu ceara naturala de albine pentru a se obtine un balsam excelent la emolierea si intinerirea buzelor. Aplicat de cateva ori pe zi, el va transforma buzele crapate intr-o amintire [5]. 

Fiind atat de sensibile, buzele sunt expuse stresului oxidativ mai mult decat alte zone ale corpului. Soarele, vantul, factorii poluanti isi pun repede amprenta asupra buzelor, care sunt deseori uscate sau crapate. Cu ajutorul uleiului de macadamia, le poti hidrata adecvat si le poti reda moliciunea si elasticitatea [3].

Unghii

Mainile sunt considerate adeseori cartea de vizita a unei persoane, iar niste unghii ingrijite sunt extrem de importante pentru fiecare dintre noi. Folosind uleiul de macadamia in mod regulat, le poti oferi resursele pentru o crestere rapida si sanatoasa [3].

Uleiul de macadamia si rolul sau intens hidratant sunt foarte importante pentru ingrijirea cuticulelor, care vor deveni mai elastice si vor fi mai usor de ghidat si indepartat, fara afectarea patului unghial [4]. 

Uleiul de macadamia

Cum utilizezi uleiul de macadamia in rutina de ingrijire?

Avand in vedere proprietatile sale excelente in ceea ce priveste ingrijirea cosmetica, uleiul de macadamia poate fi inclus intr-o multime de produse: rujuri, creme, lapte de corp, crema de protectie solara, geluri de dus, sampoane, balsamuri de par si chiar solutii pentru indepartarea ojei [2]. 

Exista mai multe optiuni in ceea ce priveste modul de utilizare a uleiului de macadamia:

  • Utilizeaza-l ca atare, masand cantitati mici pe maini, unghii si cuticule, si in general pe piele, pentru o mai buna hidratare si nutritie a tesuturilor;
  • Aplica ulei de macadamia direct pe par. Vopsirea parului, expunerea la soare, mersul la piscina si expunerea la clor sunt doar cateva dintre elementele care pot determina uscarea excesiva a acestuia si deteriorarea lui. Una dintre cele mai eficiente metode de utilizare  este aplicarea uleiului de macadamia pe varfurile despicate si apoi incalzirea rapida a acestora cu ajutorul uscatorului de par, pentru absorbtia mai eficienta. Dupa 5 - 10 minute, parul se poate spala si usca respectandu-se rutina obisnuita;
  • Uleiul de macadamia poate fi folosit ca parte din rutina de ingrijire a pielii dupa expunerea solara. Continutul sau de vitamina E determina repararea mai rapida a structurilor celulare deteriorate de radiatiile UV - dar asta nu exclude utilizarea cremei cu SPF inainte de a iesi din casa [3].  

Uleiul si nucile de macadamia reprezinta un adaos important pentru alimentatia si ingrijirea personala. Beneficiile sale sunt demonstrate de articole si studii stiintifice si sustinute de experienta practica a utilizatorilor. 

Bibliografie

  1. https://www.cosmeticsbusiness.com/news/article_page/The_magic_of_Macadamia/101653 afisat la 8.07.2022;
  2. https://www.healthline.com/health/macadamia-oil-for-hair#takeaway afisat la 8.07.2022;
  3. https://www.organicfacts.net/health-benefits/oils/macadamia-nut-oil.html afisat la 8.07.2022;
  4. https://www.australian-macadamias.org/consumer/spring-beauty-is-skin-deep/ afisat la 8.07.2022;
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324268#summary afisat la 8.07.2022;
  6. https://cosmetics.specialchem.com/inci-ingredients/macadamia-ternifolia-seed-oil afisat la 8.07.2022;
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7048368/#:~:text=Macadamia%20oil%20also%20contains%20a,transepidermal%20water%20loss%20(TEWL)afisat la 8.07.2022.