Machiajul si sanatatea ochilor

17. 8. 2021 · 2 minute de citit

Stiai ca machiajul poate influenta starea de bine a ochilor? Folosirea necorespunzatoare a unor produse poate afecta ochii si influenta aparitia unor afectiuni oculare, de la ranirea corneei (prin zgariere), pana la infectii. Oricine foloseste produse de machiaj pentru ochi trebuie sa cunoasca anumite reguli de baza care pot ajuta in prevenirea unor afectiuni oculare grave precum reactii alergice, infectii, inflamatii, lacrimare excesiva, sindrom de ochi uscat, traumatisme, salazion (inflamatia ploapei) sau orjelet (ulciorul).

Aplicarea corecta a machiajului

Manevrate incorect, produsele de make-up pot determina aparitia eroziunilor corneene ce sunt extrem de dureroase si periculoase, determinand simptome deranjante precum roseata, mancarimi, durere si lacrimare excesiva. Nu aplica produsele de make-up intr-un vehicul in miscare, pentru a evita traumatisme la nivel ocular sau periocular. Nu folosi ace sau alte obiecte ascutite pentru a separa genele dupa aplicarea rimelului. Evita machiajul pe linia genelor. La acest nivel exista glande ce participa la formarea filmului lacrimal ce se pot bloca si duce la aparitia unui salazion sau orjelet dureros. Demachiaza- te inainte de culcare.

Valabilitatea produselor de make-up 

Majoritatea produselor are o valabilitate de trei sau sase luni de la deschidere. Respecta intotdeauna acest termen! La schimbarea produselor, schimba si aplicatorul.

Igiena produselor de make-up

Impartirea acelorasi produse cu persoanele apropiate nu este indicata deoarece favorizeaza multiplicarea germenilor si transferarea infectiilor de la ochi la ochi. De asemenea, curata periodic pensulele si buretii de machiaj cu apa calda si sapun.

Innoirea produselor dupa o infectie oculara

Aparitia unei conjunctivite necesita tratament recomandat de medicul oftalmolog si inlocuirea produselor de machiaj si aplicatoarelor deoarece acestea pot fi contaminate si pot intretine infectia si intarzia efectul tratamentului.

Machiajul si lentilele de contact

Lentilele de contact se vor introduce inainte de aplicarea machiajului si se vor scoate inainte de inlaturarea machiajului.  Recomandari. Folosite corespunzator, cosmeticele pot contribui la frumusetea ochilor. Orice simptom sau semn aparut necesita consult oftalmologic.

Testarea produselor de machiaj

Evita produse care contin ingrediente ce au provocat lacrimare, mancarime, inrosirea ochilor, umflarea sau exfolierea pleoapelor in trecut. Ideala ar fi folosirea de cosmetice hipoalergenice, testate dermatologic si oftalmologic. Pentru orice produs nou este indicat sa faci un test pe piele (incheietura mainii pe interior): aplica produsul si asteapta 24 de ore pentru a observa daca apare o reactie in zona respectiva.

 

 Dr. CRISTINA TIMARU

Medic specialist oftalmolog

Clinica de oftalmologie Ama Optimex