Laringitele copilului: Cauze, Simptome si Tratament

18. 8. 2021 · 3 minute de citit

Ce este laringita acuta?

Laringita acuta este inflamatia acuta a mucoasei laringelui, manifestata prin raguseala. In formele mai severe este insotita de un edem inflamator la care se poate asocia spasmul laringian – are loc astfel o ingustare in diametru a canalului respirator laringian.

Larinigitele la copii sunt cauzate cel mai adesea de simple raceli sau gripa, reactii alergice (edem laringian, obstruct ie nazala) sau planset indelungat; apar cel mai frecvent la copiii de sub sase ani; sunt mai frecvente la baieti si in sezoanele de toamna si iarna. Suprainfectia bacteriana apare rar, mai ales in contextul unui episod de rinoadenoidita.

Laringita acuta - mai frecventa in colectivitati 

Copiii integrati in colectivitati au o mai mare susceptibilitate de aparitie a unor laringite repetate si asta datorita expunerii mai mari la agentii microbieni, obstructiei nazale indelungate ascociata sau nu existentei vegetatiilor adenoide ("polipilor").

Factori declansatori ai laringitei 

Unul dintre factorii principali cauzatori este obstructia nazala ce obliga copilul sa deschida gura mai ales in timpul noptii pentru a respira adecvat; aerul va intra direct in faringe si laringe – nepreparat de nas: neumidificat, neincalzit, nefiltrat. Astfel se produce o reactie inflamatorie locala care se poate complica cu edem inflamator. Alte cauze: plansetul indelungat, cand copilul striga sau tipa mult timp.

Semnale de alarma in cazul laringitei

Acestea sunt: raguseala, tusea iritativa cu/fara expectoratie uneori pana la senzatia de voma, obstructia nazala, uscaciunea gatului, febra sau cel mai adesea subfebrilitatea. Copilul mic poate reactiona divers la toate aceste simtome, disconfortul putand duce pana la inapetenta, insomnie, oboseala, lipsa poftei de mancare. In formele mai severe copilul se poate confrunta cu pierderea vocii, dar si cu dificultati de respiratie (dispnee) pana la asfixiere. Raguseala apare cel mai frecvent in timpul noptii, la fel si tusea, cand copilul se trezeste dar fara a fi insotite de dificultati la inghitire. Tusea este o afectiune frecventa la sugari, fiind simptomul multor infect ii ale tractului respirator superior la aceasta varsta. In general raguseala nu dureaza mai mult de 3-4 saptamani, apare si dispare aleator in functie de episoadele de inflamatie ale polipilor.

Adreseaza-te specialistului ORL daca starea copilului nu se imbunatateste in 24 de ore sau se degradeaza.

Urgentele pediatrice a laringitei

Epiglotita acuta este o infectie bacteriana si de cele mai multe ori nu are context epidemiologic (parintele nu observa in familie alti bolnavi); debutul este brutal, in stare de aparenta sanatate. Se insoteste de febra ridicata 39,5-40 grade, imposibilitatea din ce in ce mai vizibila a copilului de a respira, ceea ce ii provoaca agitatie si iritabilitate marcate. Recomand consultul unui specialist pediatru sau ORL-ist in cazul apari- tiei simtomelor amintite si ori de cate ori parintele observa ca boala nu evolueaza catre remisie rapid.

 

Expert: Dr. Vlad Postelnicu 

Medic specialist ORL 

Doctor in stiinte medicale