Jurnalul mamicii - primul trimestru de sarcina

17. 8. 2021 · 3 minute de citit

Depistarea cat mai precoce a sarcinii este foarte importanta atat pentru cuplu, cat si pentru stabilirea unui plan de ingrijiri acordate gravidei si fatului. Luarea in evidenta a gravidei cat mai repede de catre medicul de familie si medicul ginecolog este foarte importanta si ajuta la depistarea din timp a problemelor de sanatate care pot aparea pe parcursul sarcinii, in timpul nasterii sau dupa nastere.

Primul trimestru de sarcina  este foarte important pentru evolutia ulterioara a sarcinii, de aceea identificarea factorilor de risc incepe de la prima  prezentare la medic si va continua pe tot parcursul sarcinii. Va fi nevoie de urmatoarele: anamneza completa (date personale, antecedente heredocolaterale, antecedente personale fiziologice, patologice, obstetricale), examen fizic, examen ginecologic, investigatii paraclinice.

Explorarile de laborator recomandate sunt: hemoleucograma, determinarea grupei sanguine si a Rh-ului pentru ambii parteneri (este importanta pentru depistarea incompatibilitatilor, mai ales in sistemul Rh),  glicemia, sumar de urina, urocultura, testarea pentru sifilis (RBW, VDRL sau RPR), testarea pentru HIV, determinarea Ag Hbs si Ac HCV, sideremie, calcemie, TGO, TGP. Aceste investigatii trebuie completate cu ecografia, care va stabili cu certitudine diagnosticul de sarcina si va preciza varsta gestationala, dar si cu examenul citologic si bacteriologic al secretiilor vaginale.

Diagnosticul infectiilor congenitale este foarte important pentru dezvoltarea fatului si nou-nascutului. Anumiti agenti patogeni pot produce avort spontan, moartea fatului sau malformatii congenitale. Investigatiile suplimentare se refera la determinarea: Ac IgM, IgG pentru toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirus, listeria, herpes, chlamidia. In saptamanile 11-14 se recomanda screening pentru sindromul Down prin masurarea ecografica a translucentei nucale.

O atentie deosebita trebuie acordata incompatibilitatii Rh (daca exista). La prima sarcina incompatibilitatea Rh nu pune probleme pentru ca sangele fatului nu intra in circulatia sanguina a mamei, dar in timpul nasterii sau unui avort, sangele mamei vine in contact cu sangele fatului si in circulatia mamei se dezvolta anticorpi. La sarcinile urmatoare acestia pot cauza probleme nou-nascutului: anemie severa, icter, afectarea sistemului nervos central, chiar si moartea fatului.

Cu ocazia primei consultatii se face si educatia sanitara a gravidei: sa nu ia medicamente fara recomandare medicala, sa nu fumeze, consume droguri sau alcool, sa evite alimentele tip fast-food, sa aiba un program regulat de somn si sa se hidrateze corespunzator, sa aiba o dieta echilibrata, sa faca exercitii fizice adaptate sarcinii, sa poarte imbracaminte si incaltaminte lejere, sa evite stresul, efortul fizic, sa mearga la un consult stomatologic.

Alimentatia gravidei trebuie sa se bazeze pe calitate, nu pe cantitate. Grupele principale de alimente sunt fructele, legumele, cerealele, lactatele, carnea si ouale. Se recomanda zilnic trei portii de fructe si patru portii de legume, asigurand necesarul de vitamine si saruri minerale.

 

Expert: Dr. Valentin Anitei 

Medic specialist medicina de familie 

Anima Titan