Jurnalul mamicii - alimentatia gravidei

17. 8. 2021 · 3 minute de citit

Sarcina este o stare fiziologica, iar mama prin comportamentul ei alimentar poate influenta starea de bine a nou-nascutului. in principiu, nu exista restrictii alimentare majore, dar trebuie respectate cateva principii de baza. Gravida e bine sa consume alimente din cele patru grupe mari: 

  • carbohidrati care asigura sursa de energie, reprezinta o buna sursa de vitamine. De asemenea, painea si cerealele integrale sunt o sursa importanta de fibre care previn constipatia si tulburarile intestinale prezente frecvent in sarcina. 
  • carnea si ouale sunt importante surse de proteine indispensabile unei bune dezvoltari a fatului. 
  • lactatele trebuie consumate bine preparate termic sau pasteurizate, cu continut mai redus in grasimi, reprezentand o importanta sursa de calciu. 
  • legume si fructe care aduc un aport important de vitamine si minerale, sa fie crude, proaspete si bine spalate. Dintre vitamine o importanta particulara in primele saptamani de sarcina o are acidul folic care previne malformatiile de sistem nervos la fat. |n alimente, acidul folic se gaseste cu precadere in mazare, varza, spanac, fasole, broccoli. 

Sfaturi utile pentru alimentatia in sarcina

Ca reguli generale, alimentele trebuie bine preparate termic, trebuie sa fie proaspete, trebuie evitate conservele sau alimentele ce contin multi coloranti sau conservanti. Prin alimentatie, viitoarea mama va asigura o crestere normala a fatului, dar va avea grija sa nu se streseze, sa mentina un echilibru si sa evite cresterea exagerata in greutate cu impact negativ atat pentru mama, cat si pentru fat. Bineinteles, consumul de tutun si alcool sunt strict interzise in sarcina, pentru ca acestea traverseaza placenta si pot afecta nou-nascutul.

Beneficiile miscarii in timpul sarcinii

De asemenea, gravida trebuie sa renunte la viata sedentara, efortul fizic moderat fiind benefic intr-o sarcina normala.  

Anumite sporturi sunt recomandate pentru gravide (inot, Yoga, Pilates) pentru ca asigura un grad moderat de efort,  sunt benefice atat pentru mama (previn durerile de spate, varicele, cresterea exagerata in greutate, tulburarile intestinale si constipatia), cat si pentru fat (asigura o mai buna oxigenare, o dezvoltare mai armonioasa). Gradul de efort va fi impus de fiecare gravida in parte in functie de ropria toleranta, iar in cazul unor sarcini cu probleme va fi sau nu indicat de medicul specialist.  in cazul in care apar dureri abdominale, sangerari, modificari majore ale pulsului, efortul va fi diminuat sau chiar va fi recomandat repausul fizic pentru o anumita perioada.

Medicamente interzise in timpul sarcinii

Un alt aspect important al comportamentului gravidei in sarcina, cu precadere in primul trimestru (atunci se formeaza organele copilului), il reprezinta consumul de medicamente. Acestea trebuie prescrise exclusiv de medicul specialist ginecolog care va recomanda, in functie de afectiune, numai medicamente permise in sarcina, tinand cont de trimestrul de sarcina si de patologia gravidei respective.

Sarcina este o etapa majora in viata unei femei si ar trebui sa reprezinte o stare de bine pentru mama si pentru viitorul nou-nascut, sa fie o experienta frumoasa si minunata prin respectarea unor reguli de baza ale alimentatiei si ale unui stil de viata sanatos.

 

Expert: Dr. Sanda Nafornita 

Medic specialist ginecologie 

Anima Victoriei