Inflamatia ganglionilor gatului la copii - Ce este Limfadenopatia?

18. 8. 2021 · 2 minute de citit

Marirea ganglionilor la copii

Marirea ganglionilor gatului la copii (limfadenopatia sau popular ,,ganglionii") este cel mai frecvent intalnita sau descoperita in timpul bolilor acute. Majoritatea limfadenopatiilor sunt autolimitante si se remit in cateva saptamani de la vindecarea episodului acut de boala. 

Ganglionii fac parte din sistemul imun, un mecanism natural de aparare impotriva infectiilor. De aceea ei se maresc ori de cate ori exista o inflamatie la nivelul gatului si lupta impotriva agresorului viral sau bacterian pentru a reface starea de sanatate. Copiii fac mai frecvent infectii virale sau bacteriene la nivelul gatului intrucat la aceasta varsta se perfecteaza sistemul imun. 

Cele mai frecvente boli acute care duc la marirea ganglionilor gatului sunt: amigdalitele, faringitele, faringo-amigdalitele, adenoiditele, infectiile cailor respiratorii superioare (IACRS), otitele, infectiile dentare. Virusurile sau bacteriile produc intr- o prima faza inflamatia cercului limfatic al gatului – inelul limfatic Waldeyer, urmata de afectarea ganglionilor gatului. 

Ganglionii limfatici sunt dispusi in toata zona gatului cu o concentrare mai mare in jurul marilor vase.

Vegetatiile adenoide: polipii 

In cazul vegetatiilor adenoide (popular ,,polipii" – sursa de infectii repetate naso-faringiene) se intalneste frecvent o limfadenopatie cervicala cu urmatoarele caractere: nedureroasa, ganglioni mici, nedurerosi la palpare, mobili fata de planurile profunde, ce se pot asemana cu un sirag de margele.

Limfadenopatia

Limfadenopatia poate fi dureroasa. Uneori se intalnesc semnele inflamatiei acute, precum durerea, roseata pielii si caldura locala in dreptul ganglionului. in cazurile in care numarul ganglionilor inflamati este mare, sau unul dintre ganglioni este foarte voluminos si nu raspunde la tratamentul administrat sau apar semne de suprainfectie locala este necesar ca medicul sa reevalueze copilul si sa stabileasca oportunitatea ajustarii tratamentului medicamentos, fie a interventiei chirurgicale. O buna metoda de evaluare a volumului, tipului dar si evolutiei sub tratament a ganglionilor gatului este ecografia cervicala. Aceasta procedura este netraumatizanta pentru copil, nu iradiaza, este usor accesibila si ofera informatii foarte precise. Pentru completarea diagnosticului medicul poate recomanda analize de sange precum hemoleucograma cu formula leucocitara.

Poti citi si alte articole ORL in Revista Blu si in format PDF pe www.sensiblu.ro: Amigdalitele la cei mici (Blu octombrie 2012), Adenoidita cronica la copil (Blu noiembrie 2012) si Faringitele acute virale la copii (Blu decembrie 2013- ianuarie 2014).

 

Expert: Dr. Vlad Postelnicu

Medic Primar ORL 

Doctor in stiinte Medicale