Descopera gama de ingrijire a pielii la menopauza

4. 11. 2021 · Consultantul Sensiblu in frumusete si sanatate · 3 minute de citit

 

Odată cu instalarea menopauzei apar și modificări care afectează corpul, mintea și pielea. Este începutul unei noi călătorii în viața femeilor, iar cunoașterea a ceea ce se întâmplă le va ajuta să o depășească mult mai bine.


Menopauza este un proces complex. Poate provoca unele schimbări vizibile asupra corpului, pielii și părului, pentru care ar trebui să fii pregătită. Mai mult, menopauza reprezintă aproape o treime din viața unei femei și este o tranziție progresivă din două etape: Prima etapă o reprezintă perimenopauza și durează aproximativ patru ani. A doua numită postmenopauză este constatată atunci când menstruația se oprește timp de minum un an.


Pentru început, e important să știi că, atât la menopauză cât și după aceasta, schimbările hormonale reprezintă unul dintre factorii principali care intensifică îmbătrânirea pielii.


Principalii actori hormonali ai acestor schimbări sunt estrogenul și progesteronul. Nici hormonii masculini, androgeni, nu sunt ocoliți de declin. Testosteronul și DHEAS scad și ei chiar dacă mai puțin accentuat decât cei feminini, iar acest fapt contribuie la uscăciunea cutanată și scăderea capacității de regenerare


In perimenopauză putem vorbi de un declin oscilant al hormonilor, organismul încercând prin diverse mecanisme să compenseze încetarea funcției ovariene. Estrogenul scade și FSH crește, dar există variații mari ale valorilor, de aceea monitorizarea este uneori fără mare valoare diagnostică în această perioadă.


Odată cu instalarea menopauzei, la începutul perioadei numite post-menopauză, estrogenul este cu 50% mai mic decât la vârsta reproductivă.


Pielea este foarte afectată de aceste modificări hormonale, care determină scăderea conținutului de colagen și apă, reducerea elasticității și grosimii cutanate.


Impactul hormonilor asupra pielii este major, pielea este organul țintă cel mai important al hormonilor sexuali feminini (cu excepția aparatului genital). În primii ani postmenopauză scad accelerat elasticitatea și grosimea pielii precum și conținutul de colagen. Colagenul de tip I și III scade cu 30% în primii 5 ani postmenopauză, ceea ce s-a observat că este paralel chiar și cu scăderea masei osoase. Odată cu înaintarea în postmenopauză, se adaugă și uscăciunea și sensibilizarea epidermului, și reducerea marcată a capacității de regenerare și reparare a pielii


Este foarte important ca femeile să știe că prăbușirea hormonală se produce în primii 3-4 ani postmenopauză, de aceea această perioadă este esențială pentru a trata efectul deficitului de estrogeni asupra pielii.


Ritualul de îngrijire al pielii trebuie respectat cu strictețe. Curățarea pielii este important să se facă dimineața și seara, pentru a îndepărta celulele moarte dar și praful, machiajul, poluarea care creează stres oxidativ. Produsele cosmetice trebuie alese dintre cele delicate, în care substanțele active sunt gândite astfel încât să compenseze deficitele care apar în timp acid hialuronic, peptide, acizi grași esențiali, dar și substanțe care susțin matricea extracelulară din derm, creînd mediul favorabil pentru sinteza de colagen. Aceste substanțe sunt de exemplu hepes sau hedionă.


Gama Neovadiol de la Vichy vine în întâmpinarea femeilor cu produse dedicate fiecărei perioade. Astfel în Neovadiol Peri-Menopause găsim texturi mai lejere,ce conțin ingrediente
redensificatoare și care sunt importante pentru a reda elasticitatea, tonicitatea și densitatea pielii. Testele clinice confirmă o piele cu până la +17% mai densă* după trei luni de utilizare zilnică a cremei de zi. Urmează apoi Neovadiol Post-Menopause cu texturi mai grase care hrănesc pielea în profunzime. După 3 luni de utilizare a cremei de zi, testele clinice arată cu până la 25% mai puține trasături lăsate**.


Gama Neovadiol de la Vichy activează vizibil mecanismul anti-îmbătânirii al pielii la menopauză.


*Test clinic realizat pe 220 femei după 3luni de utilizare a cremei de zi Neovadiol Peri-Menopause.
**Test clinic realizat pe 221 femei după 3 luni de utilizare a cremei de zi Neovadiol Post-Menopause