Depresia postnatala: de ce apare si cum o putem invinge?

18. 8. 2021 · 3 minute de citit

Subdiagnosticata in Romania, depresia postnatala ramane cea mai frecventa tulburare emotionala dupa nastere, cu impact negativ direct asupra sanatatii mamei si a copilului, asupra intregii familii. Este firesc ca imediat dupa nastere, datorita modificarilor fiziologice, hormonale, sa te confrunti cu fluctuatii in starea de dispozitie, sa treci in scurt timp, de la euforie la plans facil sau iritabilitate. Este asa numita perioada de "baby-blues", care trece de la sine, cu mult suport si intelegere de la cei din jur. Severitatea si persistenta acestor stari pot sa fie insa semne de alarma pentru debutul depresiei postnatale.

Depresia postnatala - Factori de risc

Studiile arata ca cei mai importanti factori de risc sunt istoricul personal sau familial de tulburari emotionale, pierderi de sarcini repetate, absenta suportului fizic si emotional, complicatii aparute pe parcursul sarcinii si nasterii, dificultati legate de alaptat, de recuperarea fizica, de somn, probleme de sanatate ale copilului, inclusiv separarea indelungata imediat dupa nastere. Factori importanti de vulnerabilitate sunt si cei care tin de personalitatea mamei: personalitate anxioasa, cu stima de sine scazuta, autocritica, perfectionista, cu standarde personale foarte ridicate. Parinte singur sau adolescent, parinte cu gemeni sau tripleti, unde nevoia de suport este si mai accentuata, sunt, de asemenea, situatii de risc pentru depresia postnatala.

Cum recunoastem la timp semnele de depresie postnatala

Daca cel putin doua saptamani dupa nastere te simti intr-o dispozitie trista, cu pierderea interesului si a bucuriei pentru majoritatea activitatilor dar mai ales cele ce tin de ingrijirea copilului, te simti dominata de sentimente de esec, de inadecvare ca mama, de vinovatie, de rusine, de neputinta, de vid interior. Daca te simti furioasa sau irascibila mai ales legat de prezenta copilului sau a partenerului, sau simti dorinta puternica de a lasa totul, atunci te confrunti cu depresia postnatala. Insomnia insotita de cosmaruri sau ganduri frecvente de autovatamare sau de a-i face rau copilului sunt semne de severitate a tulburarii si necesita ajutor urgent de specialitate.

Cum putem preveni aparitia depresiei postnatale?

A avea un bebelus nu inseamna doar multa bucurie, ci si o schimbare importanta in viata de zi cu zi, a ta si a intregii familii. Fa-ti planuri si asteptari realiste pentru aceasta perioada, difcila pentru mama, in care este greu sa anticipezi si sa controlezi ce se intampla in fiecare zi. Nu pretinde de la tine sa fi o mama perfecta, accepta suportul de la cei din jur, pentru a avea timp pentru propria odihna si relaxare. Profta de somnul bebelusului ca sa dormi si tu, atunci cand este posibil. Vorbeste deschis despre ceea ce simti cu partenerul tau, mai ales despre fricile sau indoielile tale privind rolul de mama. Nu ramane in urma cu nevoile tale!

 

Autor: MIHAELA LUPU

Psiholog clinician specialist

Spitalul de Recuperare Polaris Medical, Cluj