Cum se curata nasul la copii? Sfaturi utile pentru parinti

18. 8. 2021 · 3 minute de citit

Pentru mentinerea sanatatii mucoasei nazale, a cailor aeriene respiratorii, a urechilor se impune asigurarea unei bune igiene a foselor nazale. Se recomanda suflarea periodica si eficienta a nasului; se mai pot folosi, atat solutiile cat si spray-urile cu saline izotone (ser fiziologic concentratie NaCl 0,9%). Aceste solutii folosesc la spalarea secretiilor nazale aflate in exces, indeparteaza microbii, particulele de praf, alergenii, asigurand o mucoasa nazala curata. Astfel curatata se va asigura calitatea „prepararii aerului“ necesar organismului si un efect maxim pentru eventualele solutii sau spray-uri decongestionante nazale prescrise de medicul specialist – ele vor actiona pe toata suprafata mucoasei nazale, si nu pe secretiile care stagneaza in nas.

Curatarea nasului la copilul sub 3 luni

La copilul mic se prefera toaletarea foselor nazale cu solutie salina izotona – ser fiziologic 0,9%. |n acest scop, copilul va sta cu capul pe spate sau intins in pat si i se vor administra cate doua-trei picaturi de ser fiziologic in fiecare nara. O manevra utila este efectuarea toaletarii foselor nazale inainte de masa; la cateva minute dupa ce i se administreaza picaturile nazale copilul va fi alaptat (biberon, san). O asftel de toaletare efectuata de pana la trei ori pe zi asigura, in perioadele in care sugarul are nasul mai infundat, o respiratie nazala mai buna, in cazul in care secretiile nazale sunt abundente se pot aspira de la nivelul foselor nazale cu pompita cu varful de silicon moale (cu grija pentru a nu pro-voca leziuni ale mucoasei; pompita este disponibila in farmacii).

Curatarea nasului la copilul de peste 3 luni

Se prefera toaletarea nasului cu solutie salina de spray nazal („apa de mare“ – solutie de ser fiziologic 0,9%). Pentru aceasta, copilul va sta in sezut sau in picioare, cu capul usor aplecat inainte (in cazul in care spray-ul contine gaz propulsor) sau intins pe pat (in cazul spray-urilor fara gaz); se pozitioneaza pulverizatorul intr-o nara si se apasa ferm, pulverizand paralel cu orizontala, catre spatele nasului, paralel cu cerul gurii timp de doua-trei secunde; apoi la fel la cealalta nara. Se poate folosi si solutia salina de ser fiziologic – cateva picaturi in fiecare nara. Dupa cateva minute i se va solicita sa sufle bine nasul cate o nara, pe rand; in cazul copiilor care nu stiu sa sufle nasul si care inca se alimenteaza la biberon se prefera toaletarea nasului inainte de masa.

Sfaturi utile pentru parinti

In timpul episoadelor acute de obstructie nazala se recomanda toaletarea de cel putin trei ori pe zi a nasului cu „apa de mare“. Este bine ca si in afara perioadelor in care copilul sufera de o obstructie nazala acuta, parintele sa-l puna sa-si sufle bine nasul inainte de culcare, iar in cazul in care nu este multu-mit de rezultat sa curete nasul. Astfel evitam aparitia majoritatii complicatiilor nazale si otice. In cazul in care nu se reuseste asigurarea unei respiratii nazale bune, parintele este sfatuit sa prezinte copilul la medicul specialist pediatru sau ORL-ist.

 

Expert: Dr. Oana Iosif 

Medic specialist ORL, Doctorand 

Hyperclinica Medlife Titan&Favorit