10 moduri simple de a reduce stresul si anxietatea

17. 8. 2021 · 3 minute de citit

Stresul si anxietatea sunt probleme comune, iar intr-o oarecare masura inevitabile pentru majoritatea oamenilor, indiferent daca sunt sau nu activi din punct de vedere profesional sau social. F iecare persoana are propria „masura” in a aprecia ce anume este stresant, astfel ca acelasi eveniment poate fi de-a dreptul traumatizant pentru unii, in timp ce altii il pot trece usor cu vederea, interpretarea fiind de foarte multe ori subiectiva. Aceste „praguri de sensibilitate” tin de temperamentul si personalitatea fiecarui individ, dar si de istoricul sau de viata si de asteptarile pe care le are intr-un anumit context de viata de la sine si de la cei din jurul sau. Indiferent de evenimentele stresante care ne marcheaza existenta la un moment dat, putem diminua impactul negativ al acestora prin cateva activitati simple, menite a ne „intari” si stabiliza sistemul emotional, facandu-l mai puternic si mai putin subiectiv:

  1. Comunica cu cei apropiati despre grijile care te apasa si cere-le sfatul. De multe ori, simpla verbalizare a ingrijorarilor pe care le ai ajuta la diminuarea emotiilor negative si poate da un sentiment de usurare sufleteasca. 
  2. „Parcheaza” grijile pentru o zi sau doua, si revino asupra lor dupa ce lasi emotiile sa se aseze. Incearca sa nu reactionezi imediat la un eveniment sau un gand negativ si sa amani orice decizie legata de acestea pentru cel putin 24 de ore. 
  3. Faci constant multa miscare fizica. Daca treci printr-o perioada mai grea la locul de munca sau in familie, alege sa mergi pe jos si sa te implici in activitati care sa-ti dea o stare de oboseala fizica intensa si sa te ajute sa dormi mai bine.

Exercitiul fizic scade hormonii de stres, cum ar fi cortizolul si ajuta la eliberarea endorfinelor – substante chimice care iti imbunatatesc dispozitia si au efectul unor calmante naturale.

  1. Fa tot posibilul sa dormi mult si bine. Un somn odihnitor iti va aseza gandurile, emotiile si iti va permite sa adopti decizii obiective si, implicit, corecte. 
  2. Gaseste-ti un hobby sau o preocupare care sa-ti dea satisfactie si sa te tina, cel putin pentru o vreme cu gandurile ocupate. 
  3. Ofera ajutorul persoanelor aflate intr-o situatie personala sau sociala dificila. Activitatile de voluntariat sunt un bun exemplu. Sentimentul de implinire sufleteasca pe care il vei avea ajutand, poate avea efectul benefic al unei psihoterapii. 
  4. Ia-ti un animalut de companie. Iti va oferi nu numai o preocupare permanenta dar si multa bucurie si implinire sufleteasca! 
  5. Petrece timpul in compania celor dragi, prieteni sau familie. Nu te izola, permitand gandurilor negative sa-ti acapareze mintea. 
  6. Scrie-ti gandurile intr-un jurnal si reciteste-le dupa cateva zile. S-ar putea sa ti se para exagerate dupa o vreme si sa-ti dai seama singur/a ca lucrurile nu sunt chiar atat de rele.
  7. Inscrie-te la un curs de yoga sau de mindfulness. Daca toate cele de mai sus nu functioneaza, apeleaza la ajutorul unui psiholog. Poate fi momentul pentru o abordare mai profunda a modului in care percepi realitatea.

Autor

MONICA BOLOCAN

Psiholog clinician specialist

Clinica Neuroaxis

www.neuroaxis.ro