Contraceptia de urgenta - Indicatii, Mod de utilizare si Contraindicatii

18. 8. 2021 · 8 minute de citit

Contraceptia de urgenta - Indicatii

Deoarece implantarea oului (ovulul fecundat de spermatozoid) in uter se realizeaza abia dupa aproximativ 6 zile de la fertilizare, aceasta perioada de timp permite utilizarea unor metode contraceptive pentru prevenirea unei sarcini nedorite. 

Contraceptia de urgenta include metode contraceptive utilizate de urgenta si nu de rutina, recomandate a fi utilizare in urmatoarele situatii: 

  • in cazul unui contact sexual neprotejat, intamplator 
  • in cazul esecului metodei contraceptive folosite: utilizarea incorecta sau ruperea metodelor contraceptive de bariera (prezervativ, diafragma, cupola cervicala), expulzia nerecunoscuta a unui dispozitiv intrauterin, erori in calculul perioadei permise din cadrul abstinentei periodice, coitul intrerupt esuat etc.

De retinut! 

Desi reprezinta o alternativa preferabila avortului si mult mai putin traumatizanta, contraceptia postcoitala trebuie sa ramana o metoda utilizata ocazional si nu de rutina. Pentru prevenirea sarcinilor nedorite este recomandata utilizarea unei metode contraceptive pe termen lung. 

Contraceptia de urgenta - Mod de utilizare

DIU cu eliberare de cupru 

Daca este inserat in primele 5 zile dupa contactul sexual neprotejat, DIU cu eliberare de cupru poate preveni instalarea sarcinii. In cazul contactului sexual neprotejat care a avut loc inainte de ovulatie, momentul insertiei DIU poate fi amanat, pana la maxim 5 zile de la data ovulatiei. 

Desi este metoda cea mai eficienta, este si cea mai putin folosita, pe de o parte datorita lipsei de informare in acest sens, iar pe de alta parte datorita riscului de boala inflamatorie pelvina.

Metode chimice 

Aceste metode actioneaza pana in momentul nidatiei (implantarii oului), adica in primele 5 zile dupa contactul sexual neprotejat, tratamentul fiind ineficace daca nidatia s-a realizat. Deoarece preparatele hormonale necesita cel putin 2 zile de la administrare si pana isi fac efectul, tratamentul hormonal trebuie administrat in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.

Metodele hormonale se utilizeaza astfel: 

- metoda Yuzpe: utilizeaza preparate combinate estroprogestative (doza totala 200 µg etinilestradiol + 1 mg levonorgestrel divizata in 2 prize), administrate in 2 prize la interval de 12 ore, tratamentul fiind initiat in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, eficienta fiind mai mare daca se initiaza in primele 12 ore de la contact 

- preparate numai pe baza de progestative: cel mai utilizat fiind levonorgestrelul (de exemplul preparatul Postinor 2) administrat in primele 48 de ore de la contactul sexual neprotejat, doza repetandu-se la 12 ore 

- estrogenii in doze mari:  se administreaza etinilestradiol in doze mari (5mg/zi) timp de 5 zile, tratamentul fiind initiat in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat

Alte metode chimice sunt: 

- Mifepristona (RU 486): este un antiprogestativ de sinteza, care poate fi administrat in doza unica in primele 5 ore dupa contactul sexual neprotejat 

- Danazolul – un androgen care a fost utilizat pentru contraceptia de urgenta, cu o rata de esec de peste 2%, nefiind utilizat in practica curenta.

Contraceptia de urgenta - Mecanismul de actiune

Majoritatea metodelor utilizate in contraceptia de urgenta impiedica implantatia oului in uter (nidatia) prin modificari la nivelul endometrului. In plus, in cazul inserarii DIU cu eliberare de cupru, cuprul are un efect toxic asupra embrionului. Estrogenii in doze mari, determina si alterarea motilitatii tubare, ceea ce face mai dificila ajungerea spermatozoizilor la ovul si transportul ovulului fecundat din trompa in cavitatea uterina.

Mifepristonul, este un antiprogestativ de sinteza, care se fixeaza pe receptorii de progesteron, inhiband astfel dezvoltarea endometrului secretant (mucoasa uterina care este necesara pentru nidatia oului) si creste contractilitatea miometrului (muschiul uterin), ambele mecanisme interferand procesul de nidatie. De asemenea mifepristonul blocheaza si ovulatia si determina aparitia sangerarii menstruale printr-o cadere brusca a concentratiei progesteronului, chiar daca s-a produs conceptia, fiind singura metoda care se poate utiliza dupa ziua 21 a ciclului menstrual.

Contraceptia de urgenta - Efecte adverse

DIU prezinta un risc de boala inflamatorie pelvina, in special la pacientele cu risc pentru infectii ale tractului genital si boli cu transmitere sexuala; de asemenea, poate creste sangerarea si durerile in timpul menstruatiei in primele luni dupa insertie si poate determina dureri abdominale, sangerare sau patare intermenstruala. Foarte rar (sub 1 la 1000 de cazuri) prezinta riscul perforatiei uterine in momentul insertiei.

Metodele hormonale pot avea ca efecte secundare: greturi, varsaturi si dereglari ale echilibrului hormonal, manifestate in special prin tulburari ale ciclului menstrual, dureri in abdomenul inferior, oboseala, cefalee, vertij si tensiune mamara, sangerari intermenstruale. In cazul utilizarii estrogenilor in doze mari, greata si varsaturile pot fi foarte severe, necesitand administrarea unui antiemetic.

Contraceptia de urgenta - Contraindicatii

Contraindicatiile utilizarii DIU cu eliberare de cupru sunt: 

- sarcina 

- boala inflamatorie pelvina si afectiunile inflamatorii cervicovaginale 

- bolile cu transmitere sexuala, parteneri multipli 

- neoplasmele genitale, inclusiv boala trofoblastica gestationala 

- sangerarea cu punct de plecare uterin de etiologie necunoscuta 

- malformatiile sau tumorile uterine benigne care fac dificila insertia DIU 

- alergia cunoscuta la cupru sau la alt constituent al DIU 

- maladia Wilson 

- sarcina ectopica in antecedente.

In cazul utilizarii unor preparate estroprogestative, desi datorita dozelor de steroizi relativ mici si duratei scurte de utilizare multi autori considera ca nu exista alte contraindicatii, exista specialisti care considera preferabila utilizarea altor metode ale contraceptiei de urgenta in urmatoarele situatii: 

- unele boli cardiovasculare ca: trombozele venoase, inclusiv accidentele cerebro-vasculare, embolia pulmonara, hipertensiunea arteriala, coronaropatiile incluzand infarctul de miocard; 

- tulburari de cauza vasculara retiniana sau cerebrala, ca glaucomul si migrena difuza preexistente cu modificari ale FO, purtatoarele de lentile de contact, care pot prezenta tulburari datorita edemului cornean 

-  afectiuni hepatice, ca adenomul hepatic, carcinomul hepatocelular, litiaza biliara.

Contraceptia de urgenta - Eficienta

Riscul de a ramane insarcinata, depinde de ziua de ciclu menstrual in care se afla pacienta. Studiile au arata ca riscul de sarcina creste de la 8% cu 5 zile inainte de ovulatie la 36% in ziua ovulatiei. Utilizarea contraceptiei de urgenta in timpul perioadei fertile reduce riscul de sarcina cu cel putin 75%. 

Ratele de esec in cazul utilizarii diferitelor metode contraceptive postcoitale au fost: 

- DIU cu eliberare de cupru: sub 1% 
- metoda Yuzpe: 0,5 - 1,8% (1,2% daca tratamentul este initiat in primele 12 ore dupa contcatul sexual neprotejat) 
- preparate numai pe baza de progestative: 1% 
- estrogenii in doze mari: 0,15% 
- Mifepristona (RU 486): unele studii apreciaza o rata de esec de 0% 
- Danazolul  2-3,7%.

Estrogenii in doze mari, Mifepristona si Danazolul nu se utilieaza de rutina in practica curenta, pentru contraceptia de urgenta.

Contraceptia de urgenta - Consultul medical de specialitate

Contraceptia de urgentaDesi, unele preparate hormonale utilizate in contraceptia de urgenta (cu exceptia estrogenilor, Mifepristonei si Danazolului) se gasesc  in farmacii putand fi achizitionate si fara prescriptie medicala, atitudinea cea mai prudenta in cazul unui contact sexual neprotejat cand o sarcina nu este dorita, este adresarea spre un cabinet de planificare familiala sau obstetrica-ginecologie. Scopul acestui consult este atat excluderea unei sarcini deja constituite (din timpul lunii precedente), alegerea metodei contraceptive postcoitale optime si cu cele mai putine efecte adverse cat si consilierea in privinta adoptarii unei metode contraceptive pe termen lung.

Desi majoritatea metodelor contraceptive hormonale se considera a nu avea riscuri semnificative asupra unei eventuale sarcini, deoarece nu exista studii care sa ateste cu certitudine lipsa efectelor teratogene, trebuie evitata utilizarea acestor preparate in timpul sarcinii.

De asemenea, este recomandat consultul de specialitate in urmatoarele situatii: 

- dupa prima menstruatie survenita dupa utilizarea unei metode contraceptive de urgenta, dar nu mai tarziu de 4 saptamani, pentru excluderea sarcinii si alegerea unei metode contraceptive de durata 
- in cazul neinstalarii menstruatiei pana la 4 saptamani de la utilizarea contraceptiei de urgenta 
- in cazul aparitiei unor sangerari genitale abundente 
- cand metoda contraceptiva aleasa este DIU cu eliberare de cupru (insertia si extractia acestuia se face de catre medicul ginecolog)

Tipuri contraceptive de urgenta:

In prezent exista doua tipuri de contraceptive de urgenta: mecanice si chimice.

Metoda mecanica 

Singura metoda mecanica recomandata pentru contraceptia postcoitala este implantarea DIU (dispozitivul intrauterin sau steriletul) cu eliberare de cupru, in primele 5 zile dupa contactul sexual neprotejat sau pana la maxim 5 zile dupa ovulatie.

Metode chimice 

Ca metode chimice au fost descrise si utilizate mai multe regimuri care utilizeaza: preparate hormonale, antiprogestative si antigonadotrofine.

Metodele hormonale sunt: 

- metoda Yuzpe: utilizeaza preparate combinate, estroprogestative administrate in 2 prize la interval de 12 ore, tratamentul fiind initiat in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat 
- preparate numai pe baza de progestative: cel mai utilizat fiind levonorgestrelul administrat in primele 48 de ore de la contactul sexual neprotejat, doza repetandu-se la 12 ore (cel mai utilizat in acest scop in Romania este preparatul Postinor 2) 
- estrogenii in doze mari:  etinilestradiol in doze mari, timp de 5 zile, tratamentul fiind initiat in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat

Antiprogestativele:

- Mifepristona (RU 486): este un antiprogestativ de sinteza, care poate fi administrat in doza unica in primele 5 ore dupa contactul sexual neprotejat 
- Epostane.

Dintre antigonadotrofine, Danazolul (un androgen) a mai fost utilizat in contraceptia de urgenta, cu rate de esec relativ mari, nefiind utilizat de rutina. 

Estrogenii, substantele antigonadotrofinice si cele antiprogesteronicele nu fac parte din metodele utilizate in  practica actuala curenta.