Ce presupune purtarea unui aparat dentar?

17. 8. 2021

Generalitati - Aparat dentar

In ultimii ani, tot mai multi pacienti sunt sfatuiti de catre medicii stomatologi sa poarte aparat dentar pentru a-si indrepta dintii si a beneficia de zambetul la care au visat.

Totusi, aparatele dentare nu au doar un rol estetic la nivelul dintilor, ci ajuta ca muscatura sa se realizeze in mod corect si presiunea pe care o exercitam in timpul masticatiei sa fie distribuita in mod egal la nivelul dintilor. Totusi, ce presupune purtarea unui aparat dentar?

Tratamentul ortodontic se intinde pe perioade variabile de timp ce depind de complexitatea cazului si de acesta pot beneficia atat adolescentii, cat si persoanele ajunse la maturitate. Aparatul dentar, dispozitivul care muta incet dintii in directia dorita de catre medicul ortodont, ajuta la aliniera dintilor armonios si functional si obtinerea unei muscaturi corecte si sanatoase.

Este montarea aparatului dentar dureroasa?

Montarea aparatului dentar este o procedura nedureroasa si dureaza aproximativ o ora pentru fiecare dintre cele doua arcade. Ulterior, pacientul poate sa simta timp de cateva zile un disconfort creat de presiunea la care sunt supusi dintii, dar acest lucru este trecator.

Pot sa aleg un aparat care sa nu se vada?

Aparatele dentare pot fi metalice sau fizionomice (din ceramica sau safir). Multi dintre pacienti nu opteaza pentru aparat dentar din pricina disconfortului de ordin estetic. Totusi, stomatologia a evoluat si exista in clinicile dentare aparate de ultima generatie, care asigura rezultate rapide si durabile. In plus, acestea sunt invizibile din exterior si se fixeaza pe interiorul dintilor. In oferta clinicilor exista si aparate dentare mobile, dedicate celor mici.

Igiena unui purtator de aparat dentar

Purtatorii de aparat dentar sunt mai predispusi la aparitia cariilor dentare din cauza faptului ca aparatul dentar are extrem de multe locuri in care resturile alimentare se pot depozita. Acesti pacienti trebuie sa aiba la dispozitie intreg „arsenalul" pentru curatarea danturii care include periuta de dinti, periute interdentare, ata dentara, apa de gura sau dus bucal. Asadar, aparatul dentar este de cele mai multe ori singura solutie pentru a avea o dantura frumoasa si functionala. Toti pacientii care au trecut printr-un indelung proces ortodontic nu regreta niciun moment alegerea facuta.

Cat dureaza purtarea unui aparat dentar?

In medie, aparatul se poarta un an si jumatate, doi ani. Progresele inregistrate in tehnica medicala au facut sa apara si bracketii autoligaturanti care permit o dezvoltare mai rapida a arcadelor dentare, elimina necesitatea aplicarii modulelor elastice in jurul bracketilor si permit ca activarile sa fie facute la doua luni, doua luni si jumatate, un avantaj pentru pacientii din strainatate care ar putea veni mai rar la controale/ activari.

 

Autor: Dr. Anca Nicoleta Gheorghe

Medic stomatolog

Clinicile Dentare Dr. Leahu