Carbunele activ: Proprietati si utilizari in industria cosmetica

5. 8. 2022 · Consultantul Sensiblu in frumusete si sanatate · 8 minute de citit
carbune activ

Carbunele activ este o pudra neagra, fara miros si fara gust, frecvent utilizata in medicina pentru capacitatea sa mare de absorbtie, care il face o varianta ideala in cazul supradozelor si al intoxicatiilor. Numeroasele sale beneficii s-au facut simtite, insa, si in domeniul cosmetic, unde carbunele activ a devenit un ingredient cautat. In acest articol poti afla care sunt principalele sale utilizari si cum poate fi el integrat in rutina personala de ingrijire. 

Ce este carbunele activ?

Cand vine vorba despre carbunele vegetal, cel mai bine sunt cunoscute beneficiile sale pentru sanatate. Carbunele activ este o forma particulara de carbune, tratat cu oxigen la temperaturi foarte ridicate, pentru o crestere spectaculoasa a nivelului de porozitate. Acest tratament ii modifica structura interna si ii mareste suprafata de absorbtie. Un gram de carbune activat are o suprafata activa de 3000 mp [1].

Textura poroasa a carbunelui activ are o incarcatura electrostatica negativa, ceea ce o face sa traga moleculele cu sarcina electrica pozitiva. Capacitatea sa de absorbtie se manifesta in egala masura fata de lichide si gaze [2].

Proprietatile carbunelui activ

Carbunele activ are micropori care ii cresc suprafata de contact cu alte molecule si, implicit, puterea de absorbtie. Datorita acestei caracteristici, carbunele activ este capabil sa fixeze toxinele si substantele chimice de pe suprafata pielii, curatand porii si determinand detoxifierea tenului [3].

Utilizarile carbunelui activ in industria cosmetica

Datorita proprietatilor sale, carbunele activat a devenit un trend extrem de popular printre produsele de curatare. Pielea este cel mai mare organ al corpului si este permanent expusa la poluarea din mediu si la radiatiile UV atat de nocive. Mai mult decat atat, pielea de pe fata este mai subtire si mai fragila decat pielea de pe restul corpului, ceea ce presupune ca are nevoie de mai multe atentie si de produse special dedicate [4].

Carbonul activ este folosit pentru adsorbtia grasimilor, punctelor negre si substantelor poluante care adera la suprafata pielii. El este inclus in produsele de curatarea tenului, benzi pentru punctele negre, masti pentru ten si sapunuri. Unii specialisti sunt de parere ca produsul are si un efect antibacterian si antifungic, care il face potrivit in caz de psoriazis sau dermatita. Mai mult decat atat, e eficient in eliminarea matretii si a murdariei de la nivelul scalpului. Proprietatile sale abrazive il fac un aditiv adecvat pentru pasta de dinti si produsele de albire a dintilor [5]. 

Carbunele activ, pielea si tenul

La nivelul pielii, inclusiv al tenului, carbunele activ are numeroase efecte benefice:

  • Curata porii. Sebumul, praful, microbii blocheaza porii si contribuie la formarea punctelor negre. Masca de carbune activ ajuta la eliminarea murdariei si la mentinerea unui ten curat si luminos. Tratamentul poate fi completat cu un scrub exfoliant si se incheie cu aplicarea unei creme hidratante [6];
  • Este de ajutor in ingrijirea tenului gras. Poate fi inclus in produse demachiante si in masti pentru fata pentru a indeparta excesul de sebum. Carbunele activ poate fi folosit de cel mult 2 ori pe saptamana, altfel existand riscul sa usuce prea tare pielea si sa determine o crestere nedorita a activitatii glandelor sebacee [3]; 
  • Poate fi folosit in tratarea acneei. In functie de cauzele acneei tale si de severitatea eruptiei, carbunele activ poate fi un adjuvant util pentru a tine sub control simptomele. Un sapun usor care include carbune activ va contribui la exfolierea blanda a tenului, pentru indepartarea celulelor moarte si a particulelor care infunda porii si stau la baza comedoanelor si a cosurilor [2]; 
  • Poate ameliora petele pigmentare. Rolul exfoliant al carbunelui activat poate contribui la ameliorarea petelor pigmentare in mod bland si natural. Daca nu exagerezi cu utilizarea lui, este un remediu bland, usor tolerat[1];
  • Curata pielea in profunzime. Exista mai multe tipuri de produse de curatare a tenului pe baza de carbune activ, pe care le poti alterna, cu conditia sa nu ajungi la mai mult de doua aplicari pe saptamana. Aceste alternative cosmetice pot avea efecte de neutralizare a aciditatii pielii, altele au proprietati de albire sau estompare a petelor. Cert este ca utilizarea frecventa a carbunelui activ usuca exagerat tenul, asa ca alterneaza masca de fata cu carbune cu masti de fata hidratante [3];
  • Are efect calmant si grabeste vindecarea. O zgarietura, o taietura, o intepatura de insecta se vindeca mai rapid ca urmare a tratamentului cu carbune activ. Acest gen de leziuni minore pot fi protejate cu o pasta pe baza de carbune, care adsoarbe si fixeaza veninul si microorganismele. Cauta creme impotriva piscaturilor. Cauta creme impotriva piscaturilor de insecte care contin carbune activ.[2]. 
pasta de dinti cu carbune activ

Carbunele activ si dintii

Atunci cand vine vorba despre carbunele activ si impactul sau asupra danturii, inca sunt in desfasurare o serie de studii. Realitatea este, insa, ca asemanator bicarbonatului de sodiu, carbunele activ este inclus de multa vreme pe lista ingredientelor pentru igiena orala si poate fi regasit si in prezent in pasta de dinti sau apa de gura.

Datorita proprietatilor sale de adsorbtie, carbunele activ fixeaza pigmentii din alimentele si bauturile colorate - acestia fiind responsabili pentru patarea danturii. 

Mai mult decat atat, carbunele are si avantajul de a reduce placa bacteriana, fixand atat microorganismele cat si reziduurile lor metabolice, responsabile pentru mirosurile neplacute si pentru aparitia cariilor [1]. 

Din cauza efectului abraziv al substantei, trebuie sa optam pentru pastele de dinti profesionale cu carbune in locul retetelor „de casa”, si totusi sa limitam folosirea acesteia la 2-3 ori pe saptamana.

Carbunele activ si scalpul

Carbunele activ face parte din lista de ingrediente din unele sortimente de sampon - in special cele destinate parului gras. Functia sa purificatoare contribuie la indepartarea eficienta a excesului de sebum, dar si a impuritatilor, prafului si poluantilor chimici. 

Adaugat periodic in samponul cu care ingrijesti parul, carbunele activat lasa scalpul si firele curate, imbunatatind, totodata, actiunea lotiunilor nutritive si a mastilor hidratante, care penetreaza mai bine structurile profunde [2]. 

Cum utilizezi carbunele activ in rutina de ingrijire?

Prima si cea mai importanta regula pe care trebuie sa o retii atunci cand vine vorba despre utilizarea carbunelui activ in rutina de ingrijire personala este ca ce-i prea mult, strica. Puterea sa excelenta de absorbtie il face un instrument extrem de puternic in lupta impotriva excesului de sebum, dar folosirea zilnica poate inclina balanta in partea opusa si te poate pune fata in fata cu toate neplacerile legate de un ten prea uscat. 

  • Ingrijirea parului: samponul pe baza de carbune activ este unul dintre cele mai cautate, fiind recomandat in special persoanelor care au parul gras. El se aplica pe scalp, pe piele sau cat mai aproape de piele, si se maseaza bine ca sa patrunda la radacina firelor de par. E indicat sa fie lasat sa actioneze intre 5 si 15 minute, conform prospectului, apoi se clateste cu apa. Rezultatul este un par mai sanatos, bine degresat, cu mai mult volum si cu firul mai gros;
  • Ingrijirea tenului: masca de curatare pe baza de carbune activ este un produs testat de numerosi cumparatori care s-au declarat incantati de rezultatele obtinute atat dupa prima utilizare, cat si in cazul folosirii regulate. Dupa indepartarea mastii, nu uita sa clatesti si sa hidratezi tenul cu un produs dermatocosmetic de calitate;
  • Tratarea acneei: cremele pe baza de carbune activ sunt foarte eficiente si ca tratament local impotriva cosurilor. La primele semne de aparitie a unui nos cos aplica punctual, in zona cosului, o crema cu carbune. Las-o sa actioneze aproximativ 30 minute si clateste. Repeta operatiunea de cateva ori pe zi, pana la disparitia completa a cosului - de obicei e nevoie de o singura zi;
  • Ingrijirea dintilor: pasta de dinti pe baza de carbune este excelenta pentru albirea dintilor, atat de solicitati din cauza expunerii la bauturi colorate, cafea, fructe de padure sau fum de tigara. Avand in vedere efectul abraziv, multe paste de dinti pe baza de carbune au recomandare de utilizare o singura data pe zi, pentru a proteja smaltul, in paralel cu oo alta pasta de dinti;
  • Ingrijirea pielii: scapa de intepaturile de insecte! Intepaturile de insecte pot fi o adevarata problema, mai ales pentru persoanele cu pielea sensibila sau cu teren alergic. Aplicarea unei creme care contine carbune activat are un efect de absorbtie a toxinelor din zona pentru a reduce semnificativ inflamatia, durerea si mancarimea [1].

Carbunele medicinal este un adjuvant important in ritualurile de ingrijire personala, motiv pentru care e incorporat intr-o multime de produse cosmetice. E important, totusi, sa le folosesti conform prospectului, iar daca preferi sa prepari propriile produse, sa iti amintesti sa le utilizezi cu moderatie. 

Bibliografie:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/activated-charcoal afisat la 13.07.2022;
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26409027/ afisat la 13.07.2022;
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482294/  afisat la 13.07.2022;
  4. https://eujournal.org/index.php/esj/article/view/4987 afisat la 13.07.2022;
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31219028/ afisat la 13.07.2022;
  6. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322609 afisat la 13.07.2022.