Bolile autoimune: Tot ce trebuie sa stii

17. 8. 2021 · 5 minute de citit

Sistemul imunitar este un complex constituit din organe, tesuturi si celule cu rol in apararea organismului impotriva agentilor patogeni (bacterii, fungi, paraziti, virusuri).

Ce sunt bolile autoimune? 

In mod normal, organismul se apara prin intermediul unor proteine numite anticorpi sau cu ajutorul unor celule albe denumite limfocite. In situatia bolilor autoimune apararea imuna a organismului produce anticorpi (denumiti in acest caz autoanticorpi) sau limfocite impotriva unor structuri ale propriului organism ducand la distrugerea partiala sau completa a acestora. Raspunsul imun aberant poate sa aiba mai multe cauze: 

  • substante straine organismului prezinta o structura asemanatoare cu cele din organism si in aceasta situatie anticorpii si/sau limfocitele produse impotriva substantelor straine vor ataca si structurile similare ale organismului; 
  • anumite substante din corp i si modifica structura din variate cauze si sistemul imun le percepe ca straine si actioneaza in consecinta; 
  • sistemul imun produce un raspuns aberant impotriva propriilor structuri fara un motiv aparent. 

Bolile autoimune prezinta un spectru larg si se clasifica in boli specifice unui organ, in care raspunsul imun este directionat impotriva unei substant e localizate intr-un organ particular si boli sistemice (nespecifice unui organ anume) in care substanta atacata este prezenta in mai multe tesuturi si organe.

Bolile autoimune specifice unui organ

Principalele boli autoimune organ specifice sunt tiroidita Hashimoto, tireotoxicoza (afectiuni ale glandei tiroide), anemia pernicioasa (boala gastrica), boala Addison (afectiune a glandelor suprarenale) si diabetul zaharat insulino-dependent.

Tireotoxicoza reprezinta o afectiune datorata excesului de hormoni tiroidieni caracterizata prin scadere in greutate, transpiratie excesiva, astenie, oboseala, prurit cutanat, nervozitate, iritabilitate. Diagnosticul se stabileste pe baza anamnezei, tabloului clinic si a examinarilor paraclinice: dozari hormonale (T3, T4, TSH), ecografie si scintigrafie tiroidiana. Tratamentul vizeaza normalizarea nivelurilor hormonilor tiroidieni din sange prin mijloace medicamentoase (administrarea de iod, beta-blocante, litiu, antitiroidiene de sinteza) sau chirurgicale (extirparea glandei in formele asociate cu gusa).

Tiroidita autoimuna se declanseaza in urma aparitiei autoanticorpilor impotriva a doua proteine din structura tiroidei: tireoperoxidaza, tireoglobulina. Tabloul clinic este caracterizat prin prezenta lentorii in gandire si somnolenta; lipsa capacitatii de concentrare si diminuarea atentiei; edeme ale pleoapelor, mainilor si picioarelor; cresterea lenta a parului si unghiilor; uscarea pielii; constipatie. Diagnosticul se realizeaza pe baza determinarii in sange a anticorpilor specifici (ATPO, ATTG) si examenul ecografic. Tratamentul este reprezentat de hormonii de substitutie tiroidiana atunci cand functia tiroidiana este diminuata.

Anemia pernicioasa (Biermer) este o afectiune caracterizata prin secret ie inadecvata de factori intrinsec, care determina deficitul de vitamina B12 din cauza unei gastrite atrofice sau unei atrofii gastrice. Manifestarile clinice cel mai frecvent intalnite sunt: astenie, paloare, dispnee, parestezii, tulburari gastrointestinale, scadere ponderala, dificultate la mers. Parul si unghiile sunt friabile. Tratamentul in anemia Biermer consta in administrare de vitamina B12 pe cale intramusculara.

Bolile autoimune sistemice

Acestea sunt reprezentate in principal de boli reumatismale.

Poliartrita reumatoida (PR) este o boala inflamatorie sistemica cronica, cea mai frecventa suferinta reumatica de tip inflamator, caracterizata clinic printr-o suferinta articulara cu evolutie deformanta si distructiva, alaturi de manifestari generale si extra-articulare. PR afecteaza aproximativ unu la suta din populatie, femeile de doua-trei ori mai frecvent decat barbatii si debuteaza la orice varsta, mai frecvent intre 25-50 ani. Simptomele articulare cuprind durerea si redoarea articulara matinala, ce persista cel putin o ora. Articulatiile afectate pot deveni dureroase, cu eritem, caldura, inflamatie si limitarea miscarilor. Durerile articulare sunt, in general, nocturne, accentuate la trezire si afecteaza articulatiile simetrice. Toate articulatiile pot fi afectate, desi cel mai frecvent sunt afectate articula- tiile mainii. Puseele inflamatorii survin din ce in ce mai frecvent, atingand alte articulat ii (genunchi, coate, umeri) si limitand miscarea.

Spondilita anchilozanta este o boala cronica inflamatorie, de cauza necunoscuta, care afecteaza in primul rand coloana vertebrala. Boala debuteaza in jurul decadelor a doua si a treia de viata, prevalenta fiind de trei ori mai mare la barbati decat la femei. Simptomele bolii sunt reprezentate de: durere de spate, joasa dar si durerea cefei sau a coloanei toracale, redoare matinala a articulatiilor (imposibilitatea mobilizarii acestora, redoarea se remite dupa o perioada de timp in care sunt efectuate exercitii fizice), pierderea flexibilitatii, sensibilitate osoasa.

Artrita psoriazica apare la aproximativ 10% din pacientii atinsi de psoriazis si se manifesta prin artrita articulatiilor interfalangiene distale, a unor leziuni cutante si unghiale specifice.

Lupusul eritematos sistemic apare frecvent la femeile tinere, aflate in perioada fertila si poate fi indus de administrarea unor anumite medicamente. Simptomele sunt: oboseala intensa, febra si dureri severe ale muschilor si articulatiilor; eruptii pe pielea fetei si a corpului; sensibilitate la soare; scadere in greutate, confuzie mentala si durere in piept la respiratii adanci; ganglioni limfatici mariti; dureri de cap; circulatie periferica deficitara; ulceratii ale nasului, gatului si gurii. Diagnosticul de lupus se pune pe baza urmatoarelor criterii: eruptia in forma de fluture peste radacina nasului si pe obraji; ulceratii ale nasului, gurii sau gatului; dureri si int epeniri ale articulatiilor; teste de laborator: hemoleucograma (indica cresterea celulelor albe in sange); examen de urina (care poate indica o eventuala afectare renala).

Sclerodermia sistemica este o boala de etiologie necunoscuta si care se manifesta prin afectarea inflamatorie vasculara a vaselor mici cu aparitia fenomenului Raynaud – inrosirea, albirea si i nvinetirea dureroasa a degetelor mainilor, indurarea pielii de la nivelul degetelor mainilor si picioarelor, a fet ei, antebratelor si gambelor, ulterior putandu-se generaliza. Este insotita de afectarea functiei pulmonare, renale, gastrointestinale si cardiace. Diagnosticul este determinat de aspectul clinic specific.

Polimiozita si dermatomiozita sunt boli rare manifestate prin atonia si atrofia musculaturii de la nivelul umarului si soldului, care se poate extinde si afecta musculatura respiratorie determinand insuficienta respiratorie. Diagnosticul este ridicat de aspectul clinic si de analiza electromiografica si a markerilor de afectare musculara.

 

Expert: Dr. Ovidiu Berghi 

Medic specialist alergolog 

Clinica Anima Victoriei