Biotina (vitamina B7 sau vitamina H): Ce rol si ce beneficii are

11. 5. 2022 · Consultantul Sensiblu in frumusete si sanatate · 8 minute de citit

Vitaminele si mineralele sunt substante indispensabile functionarii organismului, iar grupul vitaminelor B este unul dintre cele mai cunoscute: B1, B2, B6 si B12 se regasesc in orice supliment alimentar. In mod nedrept si nejustificat, vitamina B7, cunoscuta si ca vitamina H sau biotina, pare sa fi ramas intr-un con de umbra. In acest articol poti descoperi ce este vitamina B7, ce beneficii are pentru organism si de ce e important sa nu fie trecuta cu vederea.

Ce este biotina?

Biotina este una dintre vitaminele complexului B. Toate vitaminele B contribuie la convertirea alimentelor (a carbohidratilor, mai precis) in nutrienti (glucoza), folositi pentru producerea de energie. De asemenea, vitaminele complexului B sunt implicate in metabolizarea grasimilor si a proteinelor. Sanatatea pielii, a parului, ochilor si ficatului depinde de ele. Mai mult, vitaminele B contribuie la functionarea corecta a sistemului nervos [1].

De ce este biotina atat de necesara organismului? Pentru metabolizarea carbohidratilor, a grasimilor si a aminoacizilor din care sunt constituite proteinele. Suplimentele de biotina se folosesc pentru intarirea parului si a unghiilor, aceasta fiind una diintre cele mai folosite vitamine pentru frumusete [2].

Vitamina B7 este o vitamina hidrosolubila, ceea ce inseamna ca ea nu este depozitata in organism. De altfel, organismul uman nici nu este capabil sa sintetizeze biotina, ea fiind disponibila, in cantitate mica, in unele alimente. Flora bacteriana intestinala, pe de alta parte, sintetizeaza vitamina B7, care este preluata de catre organism [3]. 

Care e doza zilnica recomandata pentru biotina?

Nu exista o doza zilnica recomandata pentru vitamina B7 deoarece nu exista suficiente dovezi stiintifice ca indivizii sanatosi ar avea nevoie de un aport zilnic suplimentar. Food and Drug Administration (FDA) a stabilit, insa, care e aportul adecvat atunci cand vine vorba despre aceasta vitamina.

Nivelul adecvat de biotina pentru barbatii si femeile cu varsta de la 19 ani in sus si pentru gravide este de 30 micrograme zilnic. Femeile care alapteaza au nevoie de 35 micrograme in fiecare zi [4].

Exista multe produse de infrumusetare, in special de ingrijire a parului si a unghiilor, care contin biotina. Absorbtia serica a  acesteia este discutabila si dificil de cuantificat, efectul local fiind cel care primeaza.

Care este rolul vitaminei B7 in organism?

Am realizat deja o scurta trecere in revista a rolurilor pe care le joaca intregul complex de vitamina B in organismul uman. Atunci cand vine vorba despre biotina, rolurile sale specifice pentru sanatate sunt urmatoarele. 

Contribuie la descompunerea macronutrientilor

Biotina ajuta organismul sa transforme alimentele in energie, ea fiind indispensabila sintezei unor enzime care descompun carbohidratii, grasimile si proteinele. Vitamina B7 este implicata in:

 • Gluconeogeneza: reprezinta sinteza de glucoza din alte surse decat carbohidratii. Glucoza poate fi obtinuta si din aminoacizi, iar enzimele care contin biotina initiaza acest proces;
 • Sinteza acizilor grasi: vitamina B7 sustine activitatea enzimelor care activeaza reactiile chimice importante pentru sinteza acizilor grasi;
 • Descompunerea aminoacizilor: enzimele care contin biotina sunt implicate in metabolizarea mai multor aminoacizi importanti, inclusiv a leucinei [5].

Sustine sanatatea unghiilor si a parului

Unghiile fragile se fisureaza sau se rup usor, iar carenta de biotina poate determina acest inconvenient. Persoanele care se confrunta cu aceasta problema pot remedia situatia prin administrarea unui supliment de biotina pentru par si unghii sau prin modificarea dietei [4].

Alimentatia joaca un rol important si in sanatatea parului si a pielii. Multe produse pentru par sanatos si rezistent includ biotina. Desi carenta de biotina poate determina caderea parului, nu exista deocamdata suficiente dovezi stiintifice ca administrarea unui supliment are beneficii pentru par in cazul populatiei sanatoase [5]. 

Sustine sarcina si alaptarea

Vitamina B7 este foarte importanta in perioada sarcinii si a alaptarii. Desi carenta simptomatica de biotina este relativ rara, se intampla frecvent ca nivelul seric al vitaminei B7 sa scada in perioada graviditatii. Statistic, se pare ca aproximativ jumatate dintre femeile insarcinate din tarile dezvoltate sufera de o carenta moderata, care, desi nu determina simptomele caracteristice, influenteaza starea de sanatate [3].

Cauza acestei carente este legata de faptul ca in timpul sarcinii, organismul descompune mai rapid biotina. Prin urmare, fiecare gravida are nevoie de un aport suplimentar, fie prin intermediul alimentatiei, fie al suplimentelor alimentare. Desigur, solutia optima pentru femeia moderna este sa apeleze la competenta medicului si sa ii respecte recomandarile [6]. 

Sustine sanatatea pielii

Desi rolul pe care il joaca vitamina B7 in mentinerea sanatatii pielii nu este complet elucidat, un lucru este sigur: carenta de vitamina B7 determina probleme de piele. Iar unele studii arata ca administrarea unui supliment de biotina este eficient in ameliorarea psoriazisului [2].

Cel mai probabil, efectele biotinei asupra pielii au legatura cu influenta sa asupra metabolizarii lipidelor. Deocamdata nu s-a putut demonstra ca biotina ar avea efecte pozitive asupra pielii la persoanele care nu sufera de o carenta demonstrata, dar produsele de ingrijire personala pe baza de biotina au efectele vizibile la nivelul parului si unghiilor [4].

Sustine tratamentul pentru scleroza multipla

Scleroza multipla este o boala autoimuna in care invelisul de mielina al nervilor este deteriorat. Biotina joaca un rol important in sinteza de mielina, iar studiile au demonstrat ca pacientii cu scleroza multipla raspund bine la administrarea unui supliment zilnic de pana la 300 mg. Cand vine vorba despre biotina, beneficii demonstrate in SM au legatura cu efectele reversibile asupra progresiei bolii si ar contribui la reducerea dizabilitatilor cronice asociate [2]. 

Cum se manifesta carenta de biotina?

Carenta simptomatica de biotina este rara in randul persoanelor cu o dieta echilibrata si variata. Simptomele se instaleaza treptat si includ:

 • Subtierea parului;
 • Caderea parului de pe intregul corp;
 • Aparitia unei iritatii crustoase in jurul ochilor, nasului, gurii si perineului;
 • Conjunctivita;
 • Acidoza si acidurie;
 • Convulsii;
 • Infectii cutanate;
 • Unghii fragile;
 • Probleme neurologice: depresie, letargie, halucinatii, parestezii la nivelul extremitatilor;
 • Hipotonie, letargie si intarzieri in dezvoltare la bebelusi si copii [2]. 

Factori de risc pentru carenta de vitamina B7

Desi carenta de biotina este rara, unele categorii de persoane sunt in mod deosebit expuse unui risc:

 • Persoanele cu deficit de biotinaza: deficitul de biotinaza este o boala genetica recesiva care afecteaza metabolsimul normal al biotinei;
 • Persoanele care sufera de alcoolism cronic: consumul de alcool inhiba absorbtia biotinei. Concentratiile plasmatice de biotina sunt cu 15% mai mici la persoanele care sufera de alcoolism cronic;
 • Femeile insarcinate si care alapteaza: aproximativ o treime dintre gravide au un nivel seric minim de biotina, in ciuda aportului alimentar normal [4]. 

Alimente bogate in vitamina B7

Sursele alimentare sunt suficiente, in majoritatea cazurilor, pentru a asigura un aport adecvat de biotina. Printre alimentele cele mai bogate in biotina se numara carnea (in special organele interne), ouale, pestele, nucile si semintele si unele legume (cartofii dulci, spre exemplu) [3].

Soia, fasolea si nautul, cerealele integrale, conopida, bananele si ciupercile sunt alte surse bogate in vitamina B7 [3]. 

Evident, biotina este termosensibila, asemeni oricarei vitamine hidrosolubile. Consumul alimentelor in stare proaspata, cruda sau cat mai putin procesata este esential pentru un aport adecvat.

Continutul de vitamina B7 in alimente este variabil. De pilda, continutul de biotina al cerealelor graminee depinde de soi si varietate si de anotimp. Unele metode de conservare a alimentelor pot de asemenea sa reduca procentul de biotina [2]. 

Contraindicatii

Pana in prezent nu s-a stabilit care este doza toxica de biotina. Desi necesarul zilnic este estimat la 30 micrograme pe zi, administarea unor doze mari, de pana la 300 mg, nu a declansat fenomene de toxicitate [4].

Totusi, administrarea unor doze mari de biotina are capacitatea de a interfera cu rezultatele unor analize de laborator, ceea ce poate determina diagnostice eronate. Acestea au fost identificate deja in ceea ce priveste concentratiile serice ale hormonilor tiroidieni si ale vitaminei D [2].

De asemenea, vitamina B7 pare sa interactioneze cu unele medicamente, la fel cum unele medicamente au un impact negativ asupra concentratiei serice de biotina. De pilda, anticonvulsivantele determina o scadere a concentratiilor serice de vitamina B7 prin cresterea catabolismului, care blocheaza partial absorbtia intestinala.
Desi nu se poate discuta despre biotina si contraindicatii, asocierea suplimentelor cu diverse medicamente trebuie discutata cu medicul [5].

Alimentatia variata si sanatoasa este suficienta, de cele mai multe ori, pentru ca fiecare dintre noi sa isi asigure aportul adecvat de vitamine si minerale. Dar in unele momente ale vietii, administrarea unor suplimente alimentare de biotina lichida sau sub forma de comprimate, la recomandarea medicului, sunt micul secret al mentinerii tineretii. Discuta cu medicul tau despre orice ingrijorari ai avea in legatura cu sanatatea ta! 

Bibliografie:

 1. https://www.healthline.com/health/the-benefits-of-biotin#takeaway afisat la 11.05.2022
 2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/biotin-vitamin-b7/ afisat la 11.05.2022
 3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318724#safety afisat la 11.05.2022
 4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/287720#benefits afisat la 11.05.2022
 5. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-HealthProfessional/ afisat la 11.05.2022
 6. https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/vitamin-h-biotin afisat la 11.05.2022