Analgezice: Care sunt cele mai eficiente?

16. 8. 2021

Pentru calmarea, tratarea si combaterea durerii sunt utilizate frecvent medicamentele analgezice. De aceea, este esential sa stii cum actioneaza, ce reactii adverse pot avea si care sunt cele mai eficiente. 

Ce este un analgezic?

Un analgezic este o substanta medicamentoasa care se administreaza pentru reducerea, calmarea sau stoparea durerii. Substanta poate actiona la:

1) nivelul durerii, local 

2) asupra sistemului nervos

Scopul medicamentelor din clasa analgezicelor este de a imbunatati calitatea vietii, ameliorand durerile.

Durerile pot fi de mai multe feluri:

 • durere de spate, sensibilitate la durere, inflamatie si rigiditate;
 • dureri sau disconfort legate de o activitate fizica, entorse;
 • dureri musculare;
 • dureri de cap;
 • rigiditatea gatului ce are legatura cu intinderea muschilor, ligamentelor sau tendoanelor;
 • durere articulara din osteoartrita;
 • durerea din poliartrita reumatoida;
 • alte forme de durere din artrita;
 • dureri si crampe menstruale;
 • durere dupa o interventie chirurgicala;
 • dureri asociate unor boli cronice sau afectiuni grave.

Tipuri de analgezice

Analgezicele sunt clasificate in trei categorii de medicamente:

 1. a) analgezice antipiretice (neopioide si nenarcotice);
 2. b) analgezice morfinomimetice (opioide, opiacee, euforizante);
 3. c) analgezice adjuvante.
 • Analgezicele antipiretice 

Antipireticele sunt medicamente care nu induc dependenta fizica si psihologica, nu afecteaza alte simturi in afara perceptiei durerii, au efect antipiretic (reduc febra), sunt antialgice (calmeaza durerea), nu produc depresie respiratorie. 

Un medicament analgezic antipiretic foarte cunoscut si utilizat este paracetamolul - acetaminofenAlgocalminul – metamizol este considerat cel mai puternic analgezic al clasei analgezice antipiretice.

Unele analgezicele antipiretice sunt indicate in dureri usoare si moderate, precum dureri articulare, musculare, durerile de cap, in timp ce altele sunt calmante puternice, ele fiind indicate in cazul unor dureri acute sau chiar cronice cauzate de dureri de spate, traume, dureri postchirurgicale sau artrite reumatice. Nu sunt indicate persoanelor cu alergii, afectiuni hepatice.

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt un grup de medicamente analgezice antipiretice care, spre deosebire de paracetamol - acetaminofen, au efecte antiinflamatoare, un medicament foarte cunoscut fiind aspirina - acidul acetilsalicilic.

AINS sunt clasificate in: 

Derivati de acid salicilic: Acid acetilsalicilic – Aspirina; 

Derivati de acid acetic: Indometacin, Diclofenac; 

Derivati de acid propionic: Ibuprofen, Ketoprofen, Naproxen; Oxicami: Piroxicam, Fenoxicam; 

Derivati de pirazolona: Fenilbutazona. 

Aceste medicamente sunt folosite in oncologie, in cazul unor dureri cauzate de traume, postchirurgicale. Ele sunt antiinflamatoare puternice pentru durerile de spate, dureri datorate unor inflamatii, artrite, febra. Au indicatii terapeutice pentru afectiuni reumatice articulare acute si cronice, entorse, coxartroza, actiuni inflamatorii ORL si stomatologice. Unele analgezice antiinflamatoare puternice pot fi eliberate fara reteta.

Antiinflamatoarele nesteroidiene nu sunt indicate persoanelor cu alergie la aspirina, copiilor sub 12 ani in boli virale, persoanelor cu afectiuni hepatice, renale, persoanelor cu probleme de coagulare a sangelui, gravidelor in ultimul trimestru de sarcina. Medicamentele pot avea efecte adverse precum alergii, dureri de cap, greata, anemie, diaree, hemoragii gastrointestinale, pot conduce la toxicitate renala.

 • Analgezicele morfinomimetice 

Sunt o clasa de medicamente care inhiba durerea prin activarea unor receptori specifici - opioizi. Efectul de suprimare a durerii este insotit de alte fenomene produse la nivelul organismului precum deprimarea respiratiei pana la apnee, scaderea pulsului sub valorile normale, greata, constipatieprobleme urinare, stari de euforie, confuzie. Aceste medicamente induc dependenta, eliberarea produselor se face numai pe baza unei prescriptii medicale.

Analgezice opioide sunt indicate in dureri cronice oncologice, nevralgii, dureri acute postoperatorii, dar si in diaree sau remediu antitusiv. Ele sunt contraindicate persoanelor cu hipersensibilitate la substante opioide, afectiuni pulmonare, colica biliara, traumatisme craniene, insuficienta hepatica. 

Cea mai utilizata substanta, care face parte din subcategoria alcaloizi de opiu, este morfina, care favorizeaza eliberarea de histamina, aceasta fiind indicata in dureri croniceCodeina este de asemenea foarte cunoscuta, aceasta fiind folosita pentru tratarea tusei si racelii, dar si ca analgezic impreuna cu substante analgezice antipiretice neopioide.

 • Analgezice adjuvante 

Analgezicele adjuvante sunt medicamente care fac parte din alte clase terapeutice, fiind folosite primar in tratarea altor afectiuni, ele avand insa si proprietatea de a calma durerea. Din aceasta categorie fac parte antiepilepticele, antidepresivele indicate in nevralgii sau migrene, anestezice locale.

Analgezicele pot fi administrate pe cale orala, pe cale subcutanata, aplicate extern sau intern.

Forme de comercializare

Analgezicele pot fi comercializate sub diferite forme: pastile – comprimate, drajeuri, efervescente, siropuri, supozitoare, injectii, perfuzii sau creme si geluri. In functie de tipul si sursa durerii pot fi utilizate tratamente medicamentoase diversificate. Anumite tipuri de analgezice comprimate, dar si geluri, creme sunt eliberate fara reteta. 

Este de remarcat faptul ca, spre deosebire de pastile sau alte forme de comercializare, cremele si gelurile nu au un efect negativ asupra stomacului, ficatului si a altor organe, ele fiind utilizate in episoade scurte de durere. 

Analgezicele sub forma de gel si creme antiinflamatoare actioneaza in timp scurt, local, penetreaza zona inflamata, asa cum sunt unele antiinflamatoare pentru dureri de spate, dureri musculare sau antiinflamatoare pentru dureri reumatice. Schemele de tratament sunt stabilite de medic in functie de tipul de durere, alte afectiuni ale persoanei, reactii adverse. 

Chiar daca nu putem spune ca exista cel mai bun inflamator, panaceu universal, putem descrie o serie de medicamente sau combinatii de medicamente care au dat rezultate pozitive in cazul tratamentului durerilor cauzate de o serie de afectiuni diferite.

Topul celor mai eficiente analgezice

Paracetamol

Paracetamol – Acetaminofen are efect analgezic si antipiretic, dar nu si antiinflamator, spre deosebire antiinflamatoarele nesteroidiene, asa cum este aspirina. Acest medicament este indicat terapeutic in cazul durerilor articulare, dureri de cap, dureri dentare sau menstruale, dureri musculare, febra.

Conform unor studii realizate la Oxford, Marea Britanie, publicate in Bandolier Journal „The Oxford League Table of Analgesic Efficacy”, paracetamolul se afla in top 10 al celor mai eficiente analgezice in doua scheme de tratament: 

 1. a) paracetamol 1000 mg si codeina 60 mg (analgezic opioid) - schema de tratament utilizata in tratarea unor dureri de intensitate medie: dureri de cap, dureri dentare, dureri sciatice, dureri articulare, entorse, fracturi. 
 2. b) paracetamol 650 mg si oxicodona 10 mg (antiinflamator nesteroidian) - schema de tratament recomandata in durerile de spate puternice si cele postoperatorii.

Paracetamolul este comercializat sub mai multe forme precum comprimate/ pastile, siropuri, pastile efervescente, supozitoare, perfuzie (cu prescriptie). In farmacii se gaseste cel mai frecvent sub forma de comprimate, siropuri, supozitoare.

Paracetamolul se administreaza in doze diferite in functie de varsta persoanei si forma medicamentului comercializat. Acest medicament analgezic se elibereaza fara reteta, cu exceptia perfuziilor.

 • Recomandari de administrare

Paracetamolul sub forma de comprimat pentru adulti se recomanda a fi utilizat in doze de 500 mg-1000 mg de cel mult 4 ori pe zi, pauza de 4 ore intre administrari fiind obligatorie. Acest medicament nu se utilizeaza mai mult de 5 zile fara indicatia medicului. 

In cazul copiilor doza de paracetamol este mai mica si se administreaza conform recomandarilor medicului. 

Nu se administreaza cu alte medicamente care contin paracetamol. Acest medicament nu este indicat persoanelor cu afectiuni hepatice, persoanelor dependente de alcool si poate avea efecte adverse. 

In cazul excesului in administrare pot aparea eruptii cutanate - pete rosii sau vinetii, afte, se pot instala greata, diaree, insomnie, poate conduce la crestere anormala a concentratiei sangvine de methemoglobina. 

Medicamentul in supradoze poate produse intoxicatii care se manifesta prin hepatomegalie, icter, edem cerebral.

Aspirina

Aspirina - Acid Acetilsalicilic este un medicament analgezic (reduce durerea), antipiretic (combate febra), antiinflamator, antireumatic puternic. Acest medicament este indicat in tratamentul febrei, al durerilor de intensitate precum migrenedureri dentare, dureri musculare. Si acest medicament se afla, alaturi de paracetamol, in topul 10 intocmit in Marea Britanie al celor mai eficiente analgezice. Aspirina se elibereaza fara reteta.

 • Recomandari de administrare

Aspirina se administreaza in doze diferite in functie de varsta persoanei si forma medicamentului comercializat (comprimate sau efervescent). Medicamentul se administreaza dupa masa, pentru a evita aparitia unor iritatii gastrice.

Aspirina sub forma de comprimat antiinflamator pastile pentru adulti se recomanda a fi utilizat in doze de 500 mg de cel mult 4-6 ori pe zi, pauza de 4 ore intre administrari fiind obligatorie. 

Acest medicament nu se utilizeaza mai mult de 5 zile fara recomandarea medicului. 

In cazul copiilor doza este mai mica si se administreaza conform indicatiilor medicului. Nu se administreaza impreuna cu alte medicamente AINS. 

Acest medicament este contraindicat persoanelor cu afectiuni gastrice si duodenale, astmaticilor, femeilor insarcinate si care alapteaza si in tratamentul febrei la copiii sub 12 ani cu afectiuni virale. Medicamentul poate avea efecte secundare precum cresterea secretiei de acid gastric, dureri de stomac, alergii, poate declansa crize de astm la astmatici, poate declansa reactii alergice, sindromul Reye. In doze mari poate provoca intoxicatii.

Diclofenac

Diclofenac, un derivat de acid fenilacetic, este un antiinflamator nesteroidian recomandat in artroze, artrite reumatoide, dureri de cap, dureri postoperatorii, spondiloza, osteoartroza, periartrita, tendinita, luxatii, intinderi de ligamente, fracturi, dureri lombosacrale, artrita gutoasa, inflamatii postoperatorii ORL, stomatologie si ortopedie. 

Conform studiilor realizate la Oxford, Marea Britanie, publicate in Bandolier Journal „The Oxford League Table of Analgesic Efficacy”, diclofenacul este in topul celor mai puternice analgezice. Insa, alte studii efectuate de MHRA, Marea Britanie, asociaza acestui medicament un risc crescut de infarct miocardic si accident vascular cerebral prin tromboza, in special in cazul persoanelor cu factori de risc. 

 • Recomandari de administrare

Medicamentul se comercializeaza sub forma de drajeuri, supozitoare, gel, crema. Medicamentul sub forma de drajeu este contraindicat persoanelor cu ulcer duodenal, hipersensibilitate AINS, sarcina. Gelul cu diclofenac (ex. Voltaren, Diclofenac gel) are proprietati de reducere a durerii in afectiuni precum intinderi musculare, entorse si actioneaza doar local.

Ketorolac

Ketorolac este alt medicament antiinflamator recomandat in tratamentul de scurta durata al durerilor de spate moderate si severe, aflat in acelasi clasament al celor mai eficiente analgezice. 

 • Recomandari de administrare

Si acest medicament trebuie utilizat cu precautie datorita efectelor pe care le poate avea asupra mucoasei gastrice, fiind contraindicat in cazul hipersensibilitatii la medicamente AINS, ulcer, insuficienta renala, sarcina.

Ibuprofen

Ibuprofen, un derivat de acid propionic, este un antiinflamator nesteroidian cu absorbtie rapida, indicat in afectiuni arteriale inflamatorii cronice - artrita reumatoida, spondilartrita anchilozanta, artrita psoriazica, stari inflamatorii in ORL, stomatologie, oncologie, dureri dentare, menstruale. 

 • Recomandari de administrare

Medicamentul sub forma de comprimate produce o iritatie gastrointestinala mult inferioara celei cauzate de aspirina. Este contraindicat pacientilor cu sensibilitate la aspirina, alte AINS, in edemul cutanat – angioedem, insuficienta renala, hepatica, sarcina.

Acest antiinflamator este disponibil si sub forma de gel (ex. Ibutop Gel), acesta actionand local. 

Alaturi de Ibuprofen in topul celor mai eficiente analgezice se afla si Celecoxib, un antiinflamator AINS recomandat in tratarea artrozelor, artritelor reumatoide.

De ce trebuie sa tii cont inainte de a lua analgezice?

Tipul de durere si cauzele

Durerea, conform definitiei Comitetului de Taxonomie al IASP - International Association for the Study of Pain, 1994, este „o experienta senzoriala si emotionala dezagreabila, data de o leziune tisulara veritabila sau potentiala sau de o descriere cu termeni ce se refera la o asemenea leziune”.

Durerea are doua componente care tin:

1) de perceptie, un fenomen de tip neurologic

2) de reactie, un fenomen psihic, vegetativ, somatic. 

Pragul perceperii durerii se refera la cea mai mica intensitate recunoscuta ca durere si difera putin de la o persoana la alta.

Pragul de reactie la durere reprezinta intensitatea senzatiei dureroase si se manifesta diferit de la o persoana la alta, prin reactii psihice precum anxietatea, vegetative cum ar fi transpiratia, somatice manifestate de exemplu prin contractia unor muschi.

Durerea poate avea mai multe cauze precum:

 • Traumatismele;
 • Presiune sau tractiune excesiva – ex. constracturi musculare, tumori;
 • Expunerea la temperaturi extreme;
 • Hipoxie si anoxie – ex. Tromboza, embolie;
 • Substante chimice iritante – ex. inflamatii, pH acid.

In functie de locul leziunii si al durerii primare, aceasta poate fi 

1) somatica (la nivelul aparatului locomotor) 

2) viscerala (la nivelul unui organ intern) 

3) centrala (leziuni medulare sau cerebrale) 

4) psihica (cauze psihogene).

Este imperios necesar sa intelegem tipul de durere de care suferim pentru a putea asocia tipul de medicament de care avem nevoie pentru a trata durerea. In alegerea analgezicelor se face iau in calcul urmatoarele aspecte:

 • Sursa/cauza durerii si intensitatea;
 • Varsta persoanei;
 • Persistenta si evolutia durerii – acuta/cronica;
 • Afectiuni asociate.

Reactii adverse si contraindicatii

Medicamentele analgezice sunt contraindicate unor categorii de persoane conform precizarilor inscriptionate pe fiecare produs comercializat.

Administrarea de medicamente analgezice si antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) poate avea reactii adverse grave (tulburari gastro-duodenale, eruptii cutanate, insuficienta renala, retentie hidrosalina), mai ales cand sunt administrate pe o perioada lunga, si se recomanda utilizarea cu prudenta, doar cu prescriptia medicului.

Probleme de sanatate existente

In functie de persistenta si evolutie, durerea poate fi 

1) acuta, ea manifestandu-se in contextul unei afectiuni si disparand dupa vindecarea acesteia, in urma unei terapii analgezice;

2) cronica, ea fiind o afectiune in sine, de lunga durata, rezistenta la terapie obisnuita.

In cazul durerilor acute, schemele de tratament contin analgezice impreuna cu adjuvanti. Durerile cronice sunt tratate cu medicatie fizio-patogenica, in functie de mecanismul producerii durerii. De exemplu, pentru durerea asociata cu inflamatia, cum ar fi durerea de spate sau durerile de cap, paracetamolul si medicamentele antiinflamatoare cum sunt cele pe baza de ibuprofen (ex. Advil), functioneaza cel mai bine.

Concluzie

Este important sa investigam cauzele durerii, deoarece ea reprezinta un semnal de alarma pentru protectia organismului in fata unor afectiuni. De asemenea, este important si sa inlaturam aceste cauze, deoarece durerea acuta prelunguta antreneaza tulburari functionale, iar cea cronica comporta tulburari psihice, precum insomnia si chiar depresia.

Rolul schemelor de tratament cu medicamente analgezice este acela de a contribui la asigurarea calitatii vietii, de aceea este util sa urmarim indicatiile date de medici si farmacisti cu privire la administrarea acestora si sa avem un stil de viata echilibrat.

Surse: