Alergiile la copii, o abordare holistica

17. 8. 2021 · 2 minute de citit

Copilului ii curge nasul sau il are infundat, stranuta, are mancarimi de piele sau de ochi? Ia in calcul varianta ca ar putea fi alergic.

Cei mici au un sistem imunitar foarte sensibil, care cateodata reacti¬oneaza exagerat la substante inofensive pentru noi, adultii. In plus, deoarece caile lor res¬piratorii sunt mai mici, in cazul alergiilor la ei simptomele sunt mai „zgomotoase”. 

Alergiile pot fi sezoniere sau cronice, in functie de alergen. Partea buna a lucrurilor este ca pe masura ce copilul creste si sistemul lui imunitar se maturi¬zeaza, exista sanse mari sa scape de alergie. Pana atunci, insa, partea proasta este ca, la cei mici, tratamentele antialergice clasice pot sa nu fie bine tolerate, sigure sau eficiente. 

Decongestionantele nu sunt considerate sigure la copii, in special la cei sub varsta de 2 ani, iar antihistaminicele au un pronuntat efect sedativ, ceea ce poate afecta functia creieru¬lui. Antihistaminicele tind, de asemenea, sa ingroase secretiile nazale si pot precipita infectiile sinusale. 

Spray-urile nazale sunt slab tolerate si nu s-a demonstrat in studiile pe termen lung ca utilizarea steroizilor la copiii cu varsta sub 2 ani este sigura. Si sa nu uitam ca medicamentele pentru alergii nu le previn, ci doar reduc simptomele. Ca atare, nu va putea fi impiedicata eventuala escaladare a alergiei, care implica o crestere a alergenilor la care copilul este sensibil si complica¬tii la nivelul plamanilor si pielii, cum ar fi astmul si eruptiile cutanate. 

O abordare holistica (adica a intregii fiinte umane si care abor¬deaza si cauzele si efectele bolii) a alergiilor poate avea rezultate cu adevarat spectaculoase. Cu mult mai folositoare pentru copil va fi administrarea de produse natu¬rale care sa-i stimuleze sistemul imunitar, asa incat anticorpii sa blocheze ori sa previna reactia alergica. 

De asemenea, pe langa faptul ca se apeleaza la solutii naturale si nu la medicamente, o importanta deosebita o au reco¬mandarile in ceea ce priveste igiena, dieta si stilul de viata, re-comandari personalizate pentru fiecare caz in parte. 

Masuri importante care pot reduce sau preveni manifestarile alergice la copii vizeaza admi-nistrarea de nutrienti care pot reduce inflamatia, calma mu¬coasele iritate si sprijini functia imuna (bioflavonoizi, calciu, magneziu, carotenoizi, acizi grasi esentiali, seleniu, vitamine B si C), curatarea foselor naza¬le cu solutie salina (in special in cazul alergiei la polen) sau completarea unui jurnal alimen¬tar pentru a identifica si ulterior elimina alergenul.