Acidul salicilic: proprietati, efecte si cum il utilizezi corect

19. 8. 2022 · Consultantul Sensiblu in frumusete si sanatate · 6 minute de citit
Acidul salicilic

Meriti sa te bucuri de un ten frumos si sanatos, indiferent de varsta. Cosmeticele cu acid salicilic sunt benefice atat pentru tenul acneic, cat si pentru cel imbatranit: pot curata porii, elimina celulele moarte, reduce inflamatiile si efectele negative produse de expunerea la soare. Afla mai multe informatii despre acidul salicilic - ce este, care sunt efectele, proprietatile si contraindicatiile acestuia, precum si cum poate fi introdus corect in rutina de ingrijire. 

Ce este acidul salicilic

Acidul salicilic face parte din categoria acizilor beta-hidroxi (BHA) si este solubil in ulei (sebum), ceea ce inseamna ca exfoliaza si curata tenul in profunzime. Aceasta substanta poate fi considerata un agent exfoliant si este folosita adesea pentru peelingul chimic. Mai mult, exfolierea superficiala se poate realiza acasa si este blanda cu pielea. Cosmeticele cu acid salicilic sunt destinate ingrijirii tenului sau a scalpului. Despre produse si utilizarile acestora vom vorbi pe larg mai jos. 

Efectele acidului salicilic asupra pielii

Aplicat topic, adica pe suprafata pielii, acidul salicilic poate avea urmatoarele efecte: reduce inflamatiile, umflaturile si roseata, deblocheaza porii si ii curata in profunzime, indeparteaza celulele moarte si excesul de sebum, contribuie la regenerarea celulara si la diminuarea ridurilor, a liniilor fine sau a cicatricilor superficiale. 

Totusi, substanta trebuie folosita cu precautie, pentru ca poate irita pielea, daca este utilizata incorect sau in concentratie prea mare. Iti recomandam sa optezi pentru cosmetice care contin acid salicilic si sa urmezi instructiunile de pe ambalaj. Daca ai tenul sensibil, ar trebui sa acorzi mai multa atentie rutinei de infrumusetare. Pentru mai multe informatii si produse adecvate, te invitam sa citesti articolul nostru despre ingrijirea tenului sensibil.

Acidul salicilic este un ingredient folosit de multe ori in produsele de ingrijire impotriva acneei, punctelor negre, efectelor de imbatranire a tenului, cicatricilor fine si nu numai. Astfel, poate fi integrat in creme, masti, exfoliante, tonere, geluri, lotiuni sau alte tipuri de cosmetice, cu diferite concentratii. 

felie de portocala

Principalele proprietati ale acidului salicilic

Daca ai un ten problematic, acneic, imbatranit sau gras, acidul salicilic te poate ajuta sa combati efectele neplacute, datorita proprietatilor sale:

  • Antiinflamatorii - Reduce inflamatiile de la nivelul pielii (roseata, umflaturi) si poate ameliora si preveni acneea;
  • Antibacteriene si antimicrobiene - Poate combate bacteriile si microorganismele daunatoare de pe piele;
  • Liposolubile - Este solubil in grasimi sau uleiuri, cum ar fi sebumul, ceea ce determina o curatare in profunzime a porilor, exfolierea tenului si reglarea secretiei de sebum.

Sub ce forma se gaseste acidul salicilic

Acidul salicilic poate fi utilizat ca atare pe piele, sub forma de solutie cu o concentratie recomandata de 2%. Dupa aplicarea a 4-5 picaturi pe ten si masarea delicata, este indicat sa folosesti o crema intens hidratanta, pentru ca aceasta substanta poate usca pielea. O poti include atat in rutina de dimineata, cat si in cea de seara.

De asemenea, aplica protectie solara cu SPF ridicat dupa utilizare, pentru ca tenul devine mai sensibil la radiatiile UV prin exfolierea cu acid salicilic. Daca te confrunti cu un ten sensibil sau problematic, consulta medicul dermatolog. Acesta poate stabili un plan de tratament sau de ingrijire, precum si concentratia potrivita de acid salicilic pentru nevoile tale. 

In plus, ai la dispozitie mai multe tipuri de dermatocosmetice sau produse de ingrijire a tenului si a scalpului, cu diferite procente de acid salicilic. Citeste cu atentie informatiile si indicatiile de pe ambalaj si alege cele mai bune cosmetice pentru tipul tau de piele.

femie care isi da cu crema pe fata

Sampon cu acid salicilic

Produsele pentru ingrijirea parului si a scalpului sunt indicate persoanelor care se confrunta cu matreata, exces de sebum, dermatita seboreica sau alte probleme specifice. Astfel de dermatocosmetice ajuta la reducerea cantitatii de sebum, exfolierea scalpului, indepartarea crustelor formate la nivelul pielii si mentinerea unui nivel optim de hidratare. 

Samponul se maseaza in parul umed, se lasa sa actioneze cateva minute si se indeparteaza delicat cu apa din abundenta. Rezultatele pot fi un scalp curat, hidratat, fara mancarimi si un fir de par sanatos, stralucitor, puternic si plin de volum. 

Masca de fata sau pentru par cu acid salicilic

Mastile cu acid salicilic sunt utile pentru eliminarea imperfectiunilor tenului si iluminarea pielii sau pentru exfolierea si hidratarea scalpului. Lasa produsul sa actioneze 10-15 minute sau in functie de specificatiile de pe ambalaj. In acelasi timp, poti folosi un tratament pre-samponare, pentru indepartarea celulelor moarte si excesului de sebum.

Crema cu acid salicilic

Solutiile si cremele sunt nelipsite din ritualul de infrumusetare. Cele care contin acid salicilic sunt, de multe ori, anti-rid si anti-imbatranire, destinate unui ten gras sau pentru acnee. De asemenea, pentru a imbunatati fermitatea pielii si a reduce ridurile, poti folosi produse cu acid hialuronic.

Gel de curatare cu acid salicilic

Produsele exfoliante sau gelurile de curatare cu acid salicilic sunt utilizate, in principal, pentru un ten problematic sau cu acnee. Aceste tipuri de produse pot indeparta impuritatile si celulele moarte, deschide porii si regla secretia de sebum, astfel incat sa fie reduse sau prevenite episoadele acneice. 

Ser cu acid salicilic

Serul poate avea un efect mai intens asupra tenului. Foloseste o solutie cu o concentratie mai mica de 2% de acid salicilic sau, daca este necesar un ser mai concentrat pentru tratarea unor afectiuni severe ale pielii, cere sfatul medicului specialist. Acesta iti poate indica dozajul si frecventa utilizarii. 

Efectele adverse ale acidului salicilic

Acidul salicilic este considerat sigur pentru utilizarea cutanata, insa poate avea si efecte adverse, cum ar fi: iritatii, mancarime, decojirea pielii sau eruptii cutanate. Inainte de include in ritualul zilnic produse cu acid salicilic, testeaza-le pe o portiune mica a pielii, pentru a observa eventuale semne ale unei alergii. 

Produsele cu acid salicilic pot fi folosite in sarcina, insa cu recomandarea de a alege cosmetice cu o concentratie mai mica de 2%. De asemenea, discuta cu medicul dermatolog, pentru ca acest ingredient poate interactiona cu anumite medicamente pentru afectiuni hepatice, cardiovasculare s.a.

Arata-ti in fiecare zi dragostea fata de sine prin formarea unei rutine de ingrijire si prin alegerea unor produse adecvate tipului tau de piele. Adapteaza ritual de infrumusetare odata cu schimbarea nevoilor tale si acorda-ti in permanenta atentia pe care o meriti!

Referinte:

  1. Frothingham, Scott. „Salicylic Acid for Acne: Benefits, Dosages, and Side Effects.” Healthline, Healthline Media, 12 decembrie 2019, www.healthline.com/health/skin/salicylic-acid-for-acne. Accesat la 12 august 2022.
  2. „Salicylic Acid (Topical Route) Proper Use.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 1 iunie 2022, www.mayoclinic.org/drugs-supplements/salicylic-acid-topical-route/proper-use/drg-20066030. Accesat la 12 august 2022.
  3. „Salicylic Acid for Acne: Efficacy, How to Use, and More.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/salicylic-acid-for-acne. Accesat la 12 august 2022.
  4. „Salicylic Acid Topical: Uses, Side Effects, Interactions, Pictures, Warnings & Dosing.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/drugs/2/drug-18-193/salicylic-acid-topical/salicylic-acid-for-acne-topical/details. Accesat la 12 august 2022.
  5. „Salicylic Acid.” Acne Support, 7 iunie 2018, www.acnesupport.org.uk/treatment/salixylic-acid/. Accesat la 12 august 2022.