Acidul glicolic: ce este, beneficii si mod de utilizare

30. 8. 2022 · Consultantul Sensiblu in frumusete si sanatate · 7 minute de citit
pipete cu uleiuri pentru fata

Odata cu inaintarea in varsta, pielea incepe sa-si piarda din elasticitate, urmand cursul procesului natural de imbatranire. Mai mult decat atat, radicalii liberi, alaturi de toxinele prezente in alimente si in atmosfera, contribuie si ele la aparitia ridurilor. Desigur, la inceput, vorbim despre ridurile fine, care apar in jurul varstei de 30 de ani, insa pe masura trecerii anilor pielea adulta se transforma radical. 

Din fericire, insa, cercetarile si studiile din ultimii ani au demonstrat eficacitatea acidului glicolic in procesul de imbatranire a pielii, acesta avand capacitatea de a rezolva o multime de probleme ale tenului. Complexul sau de substante active joaca un rol important pentru sanatatea tenului tau, acesta fiind si motivul pentru care acidul glicolic a devenit indispensabil in tratamentele dermatologice. 

Ti-am starnit curiozitatea? Descopera in articolul urmator ce este acidul glicolic, beneficiile si utilizarile acestei substante, dar si efectele secundare pe care le poate prezenta! 

Despre acidul glicolic 

Acidul glicolic este o substanta care face parte din familia Alfa Hidroxi Acizilor (AHA), alaturi de acidul lactic, acidul citric, acidul malic si acidul tartric. Alfa Hidroxi Acizii sunt, in fapt, compusi derivati din fructe si zaharuri, cu un puternic efect de exfoliere a pielii. Dintre toate tipurile de acizi AHA, acidul glicolic este obtinut preponderent din trestia de zahar si prezinta cele mai mici molecule. Asta inseamna ca este usor absorbit in piele si se metabolizeaza cu rapiditate la nivel celular si molecular. 

Odata sintetizat in urma proceselor chimice, acidul glicolic poate avea o multime de intrebuintari; cel mai adesea, aceasta substanta este utilizata in tratamentele de ingrijire si infrumusetare a pielii. Acidul glicolic poate fi gasit in concentratii variate, de la foarte mica (3%), in produsele cosmetice, pana la foarte mare (70%) in cabinetul medicului dermatolog, pentru efectuarea diferitelor tipuri de proceduri pentru ten si piele. 

Proprietatile acidului glicolic 

Asa cum mentionam anterior, acidul glicolic are cea mai mica structura moleculara, ceea ce ii permite sa patrunda mai adanc in straturile pielii. Dintre proprietatile acidului glicolic, mentionam: 

  • Exfoliant 

Ca exfoliant chimic, acidul glicolic indeparteaza stratul exterior de celule al pielii si sebumul prin dizolvarea acestora. Spre deosebire de exfoliantii mecanici, asa cum sunt scruburile pentru ten, acidul glicolic nu necesita o aplicare dura pe piele. 

  • Umectant 

Acidul glicolic este, de asemenea, un umectant, ceea ce inseamna ca atrage apa in celulele pielii. Acest lucru se realizeaza prin cresterea sintezei glicozaminoglicanilor, care sunt, in fond, molecule care atrag apa in tesuturile pielii [1].  

  • Antibacterian 

Un studiu din 2020 [2] afirma ca, la anumite concentratii, acidul glicolic are capacitatea de a inhiba dezvoltarea bacteriilor. 

  • Anti-imbatranire 

Acidul glicolic poate incetini procesul de imbatranire a pielii. De pilda, poate reduce efectele daunelor solare si poate ajuta la stimularea productiei colagenului si acidului hialuronic din piele, substante care-i confera acesteia elasticitate si structura. 

femeie cu ochi verzi sicluta cu crema pentru fata in mana

Beneficiile acidului glicolic

Dermatologii recomanda acidul glicolic deoarece acesta aduce o multime de beneficii pielii. Aceasta substanta are rezultate spectaculoase pentru persoanele care se lupta cu afectiuni ale pielii precum acneea, fiindca acidul glicolic functioneaza ca un puternic exfoliant care elimina celulele moarte. Iata care sunt, asadar, cele mai importante beneficii pe care acidul glicolic le poate aduce pielii tale! 

Ajuta pielea sa-si recapete stralucirea

Epiderma uscata sau imbatranirea prematura a pielii pot genera un aspect neplacut al acesteia. Din fericire, produsele dermatocosmetice pe baza de acid glicolic sunt mai blande cu pielea in comparatie cu exfoliantele clasice. In plus, acidul glicolic curata porii in profunzime, ajutand chiar si la eliminarea excesului de machiaj, murdarie, praf sau sebum. 

Diminueaza efectele nocive ale radicalilor liberi 

Acidul glicolic poate ajuta la reducerea petelor pigmentare, a decolorarii pielii si a melasmei. Pentru a te putea bucura de acest beneficiu al acidului glicolic, este nevoie de aplicarea unui tratament topic format din acid glicolic, acid lactic, acid tartric, acid citric si acid salicilic

Ajuta la ameliorarea simptomelor acneei

Cand este aplicat topic, acidul glicolic functioneaza pentru a rupe legaturile dintre stratul exterior de celule ale pielii si stratul inferior. Acest lucru creeaza un efect de peeling care poate face pielea sa para mai fina si mai uniforma. Pentru persoanele care se confrunta cu acneea, beneficiul acidului glicolic este ca peelingul are ca rezultat mai putina murdarie care infunda porii. Cu porii desfundati, pielea va ramane curata si va avea mai putine eruptii. 

Acidul glicolic poate influenta si bariera exterioara a pielii, ajutand-o sa retina umiditatea. Acesta este un avantaj pentru tenul acneic, deoarece multi agenti topici precum acidul salicilic sau peroxidul de benzoil pot usca pielea [3]. 

Are efect anti-imbatranire 

Acidul glicolic este un ingredient-cheie in multe tratamente de peeling, cu rol anti-imbatranire. Aceasta substanta stimuleaza productia de colagen si elastina, oferind pielii un aspect sanatos. Pentru un rezultat pe termen lung, se recomanda folosirea acidului glicolic in colaborare cu diferite produse cu protectie solara

femeia bruneta isi da cu crema pe fata

Utilizarea acidului glicolic 

Medicii dermatologi sunt de parere ca acidul glicolic ofera un randament foarte bun pentru piele atunci cand este aplicat seara, pe tenul curat, proaspat spalat. Ulterior, se recomandat folosirea unui ser cu efect antioxidant si a unei creme cu factor de protectie solara, pentru fixarea acidului glicolic in piele. 

Acidul glicolic are un efect exfoliant puternic, motiv pentru care nu este recomandat sa amesteci aceasta substanta cu alti compusi exfolianti precum retinolul sau un alt tip de acid AHA. In caz contrar, risti sa-ti exfoliezi excesiv tenul si sa provoci iritatii ale pielii. Unul dintre principalele avantaje ale acidului glicolic este acela ca poate fi tolerat si de pielea sensibila. 

Majoritatea produselor pentru ingrijirea pielii din comert contin o concentratie de acid glicolic de maximum 10% pentru produsele destinate tenului, mainilor si bratelor si o concentratie de 5% pentru solutiile destinate pielii sensibile. De cealalta parte, peelingurile chimice realizate de medicii dermatologi pot ajunge si la o concentratie de acid glicolic de 50%. Pentru rutina zilnica este recomandata folosirea progresiva a solutiilor cu acid glicolic, dar cat mai diluate. 

masca cu crema

Produse recomandate pe baza de acid glicolic
Am selectat pentru tine din gama Sensiblu cele mai bune produse in a caror lista de ingrediente se regaseste si acidul glicolic. Iata cateva dintre recomandarile noastre: 

Efectele secundare ale acidului glicolic 

Este important sa testezi solutiile cu acid glicolic inainte de a le utiliza si este esential sa incepi cu niste concentratii cat mai mici, pe care sa le cresti progresiv. Daca vei utiliza un produs cu o concentratie mult prea mare de acid glicolic, exista riscul ca pielea ta sa se usuce, sa se irite si pot aparea chiar si cicatrici, in urma arsurilor chimice suferite.

De asemenea, daca urmezi un tratament cu vitamina A sau o medicatie pentru acnee, pielea poate deveni sensibila si exista riscul de iritatii daca vei utiliza acid glicolic. Mai mult decat atat, daca utilizezi produse cosmetice pe baza de retinol sau alte substante cu efect exfoliant, ar trebui sa eviti utilizarea acidului glicolic. Inainte de a utiliza produse pe baza de acid glicolic, apeleaza la un medic specialist care sa-ti poata oferi recomandarile necesare. 

doctor dermatolog se uita pe fata unui pacient

Atata vreme cat este utilizat cu atentie si in concentratia corespunzatoare, acidul glicolic poate fi o arma secreta in procesul de infrumusetare si de prevenire a imbatranirii pielii. Tine cont de faptul ca informatiile prezentate in articol sunt pur informative si nu trebuie sa inlocuiasca un consult la medicul specialist. La recomandarile acestuia, poti opta pentru cele mai bune tratamente cu acid glicolic si te poti bucura de frumusetea pielii tale, pe termen lung! 

Referinte:

  1. “Glycolic Acid for the Skin: Benefits and How to Use It.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/glycolic-acid-for-skin.
    Published 27 Apr. 2022. Accessed 25 Aug. 2022.
  2. Valle-González, Elba R, et al. “Ph-Dependent Antibacterial Activity of Glycolic Acid: Implications for Anti-Acne Formulations.” Scientific Reports, Nature Publishing Group UK, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7198592.
    Published 4 May 2020. Accessed 25 Aug. 2022.
  3. Nall, Rachel. “Can Glycolic Acid Help Fight Acne?” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/glycolic-acid-for-acne.
    Published 27 Jan. 2022. Accessed 25 Aug. 2022.