Abordarea homeopatica a sindromului metabolic

17. 8. 2021 · 5 minute de citit

Dr. Cadar Sorin Dan

Intentia mea nu este sa fac aici o prezentare exhaustiva a sindromului metabolic. Voi arata doar care este modul de abordare homeopatica a sindromului metabolic si cum poate ajuta in mod real si eficient terapia homeopata. Sindromul metabolic este numele dat unui grup de boli: obezitate, valori anormale ale glicemiei, comportament anormal al insulinei in periferie, anomalii ale grasimilor sanguine si hipertensiune arteriala. Actuala teorie stiintifica este ca exista probabil o cauza comuna a acestor simptome, care poate fi gasita la nivelul sistemului nervos simpatic (responsabil de reactiile de stimulare si tonicitate). De aceea, are poate mai mult sens sa se trateze cauza de baza si nu fiecare din aceste simptome in mod individual.

O cauza a sindromului metabolic, mai multe efecte 

S-a stabilit ca toate simptomele care fac parte din sindromul metabolic sunt legate de sistemul simpatic (de secretia crescuta de catecolamine). Deci reducerea activitatii nervoase simpatice reprezinta o abordare corecta a tinerii sub control a sindromului metabolic. E dovedit faptul ca tratarea fiecarei boli ce face parte din sindromul metabolic nu duce la rezultate globale dorite. Tratand doar hipertensiunea arteriala sau doar dislipidemia nu inseamna reducerea riscului dezvoltarii sindromului metabolic. Din punct de vedere homeopatic, ne putem axa pe reactiile de dezechilibrare ale axului: cortico-hipotalamo-hipofizo-tiro-corticosuprarenalian, determinate de diversi factori, stresul ocupand locul central. Alti factori sunt: afectiuni genetice, afectiuni neurologice, afectiuni hepatice etc. Dar, in proportia cea mai mare (75%), este vorba despre dereglarea determinata de stres, care se produce in primul rand la nivelul scoartei cerebrale si se propaga in josul axului mentionat, determinand o reactie in cascada.

Cum putem interveni homeopatic in cazul sindromului metabolic? 

In primul rand, prin reducerea impactului stresului asupra scoartei cerebrale. In acest sens, medicamentul Sedatiff PC este de real folos. Acesta blocheaz reactia scoartei cerebrale la stres si reduce astfel secretia de catecolamine (care reprezinta "motorul" actiunii sistemului nervos simpatic). Dar, cu avizul medicului homeopat, se mai pot utiliza cu succes si medicamentele homeopatice unitare cum ar fi: Hypericum perforatum, Agaricus muscarius, Ignatia amara, Hyosciamus niger, Moschus, Gelsemium, Ax Cortico-hipotalamic etc. In al doilea rand, se poate interveni cu un tratament homeopatic si asupra fiecarei boli componente a sindromului metabolic. Pentru hipertensiuniea arteriala: Vascum album, Belladonna, Glonoin, Cactus grandiflorus etc. Pentru dislipidemie: Calcarea carbonica, Cholesterinum, Thyroideea gland etc. Obezitatea se trateaza cu Antimonium crudum, Graphites, Fucus vesiculosus, Senecium etc. Valorile anormale ale glicemiei si ale insulinei periferice pot fi tratate cu: Syzygium, Lycopodium clavulatum, Nux vomica, Pancreatinum etc. Din punct de vedere homeopatic, scopul este de a trata cauza acestui sindrom, de a ajuta organismul sa nu se dezechilibreze, respectiv de a-l ajuta sa se reechilibreze. In acest sens se vor utiliza medicamente homeopate care sa stimuleze functiile si mecanismele naturale de echilibrare si control ale organismului.

Fara efecte adverse - Sedatif Pc 

Toate medicamentele homeopate, complexe sau unitare, sunt produse din materii prime 100% naturale si nu au contraindicatii, efecte sau reactii adverse. Deci pot fi administrate si pacientilor ce prezinta reactii alergice diverse si celor care au si alte afectiuni, ce contraindica medicamentele alopate. Medicamentele homeopate pot fi administrate la orice varsta si nu au restrictii in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza. Asadar, terapia homeopata este o modalitate de tratament de prima intentie, valoroasa si eficienta.

Primul pas - diagnosticarea sindromului metabolic

Tratamentul homeopat se poate aplica numai dupa un consult complet si complex, care sa specifice diagnosticul corect al pacientului. Diagnosticul se poate stabili numai dupa ce se face consultul clinic si paraclinic (laborator, cardiologie, imagistica etc). Dupa diagnosticare, tratamentul homeopat e decis de catre medicul homeopat. Foarte importanta e urmarirea evolutiei sindromului metabolic sub tratament. Este necesara permanenta legatura cu medicul homeopat curant. Terapia homeopata are si limite. Exista posibilitatea ca, in timpul unui tratament homeopatic complet si corect administrat, evolutia sa nu fie cea sperata. In acest caz, medicul homeopat va recomanda, in timp util, trecerea la un tratament alopat condus, de data aceasta, de catre un medic specialist in boli de nutritie si metabolism. Dar, in realitate, aceasta situatie apare la doar 20-25% din cazuri. Se poate afirma fara teama de eroare ca 60-70% din cazuri sunt rezolvabile prin tratament homeopat si doar 30-40% din cazuri ajung la tratament alopat.

De ce tratament homeopat? 

Exista o serie intreaga de argumente care recomanda tratamentul homeopat:

- majoritatea medicamentelor alopate au numeroase efecte adverse, contraindicatii si efecte secundare care necesita, la randul lor, alte medicamente alopate pentru combatere. Apare astfel necesitatea unui numar foarte mare de medicamente, prin urmare de "incarcare" a organismului cu substante chimice de multe ori toxice. 

- multi pacienti nu suporta tratamentele alopate: alergii, contraindicatii, sarcina, alaptare etc. 

- tratamentul alopat incarca semnificativ bugetul pacientului, in timp ce tratamentul homeopat are costuri modice. 

- tratamentul homeopat se adreseaza mecanismului global (integrat) de producere a sindromului metabolic. 

- tratamentul homeopat respecta organismul si nu-l "polueaza", nu creeaza la randul sau alte boli. Recomand pacientilor sa ceara intotdeauna si opinia unui medic specialist in homeopatie, pentru a fi siguri ca aleg cea mai buna varianta de tratament, eficienta si neagresiva pentru organism. Tratamentul homeopat al sindromului metabolic este o alternativa corecta si eficienta.